2022.06.29., szerda , Péter, Pál

Agrárpiac

2016. június 23. csütörtök • 08:16

Országszerte elindult az árpa aratása

A nyári meleg jót tesz, a mennyiségre és a minőségre sincs panasz, az árak azonban katasztrofálisak. Az eddigi eredmények arra utalnak, hogy jó közepes termés várható árpából. A legutóbbi napok árcsökkenése mögött egyes szakértők szerint Nagy-Britannia uniós tagságának esetleges megszűnése állhat.

– Megkezdődött az aratás a napokban, az árpát jelenleg is vágják országszerte - mondta Vancsura József a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Az eddigi eredmények arra utalnak, hogy jó közepes termés várható árpából. Ezt a növényt főként takarmányként alkalmazzák, egyes típusait pedig sörgyártáshoz vagy étkezési célra használják fel. A jelek szerint az elmúlt hetekben hullott sok csapadék nem rontotta el az árpa termését, korábban ugyanis voltak olyan félelmek, hogy a rengeteg eső miatt nem lesz tökéletes az érés folyamata, és elszaporodnak a kártevő gombák. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint ez a kár nem jelentős országos méretekben – mondta el az elnök, aki ugyanakkor megjegyezte: különösen a déli megyékben, a mélyebben fekvő területeken, egyes földeken akkora a sár, hogy az nehezíti a kombájnok munkavégzését.

Vancsura József szerint a hagyományosan Péter és Pál napján, tehát június 29-én kezdődő búzaaratással sem lesz gond, hiszen a mostani napos, meleg nyári időjárás kedvező a búzaérés szempontjából. Korábban voltak olyan félelmek a termelők körében, hogy a szokatlanul esős nyárelő miatt nem érik be rendesen a búza. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a minőség jól alakul majd.

Búzából a legfrissebb becslések szerint a mennyiség is elegendő lesz. A mintegy egymillió hektáron vetett őszi búza csaknem ötmillió tonnányi termést adhat országosan, ennek alapján jó évnek ígérkezik a 2016-os. Ezzel az utóbbi évek a mennyiség szempontjából jól alakulnak, hiszen 2014-ben 5,2 millió tonnás, tavaly pedig 5,3 milliós volt az eredmény.

– Jelenleg a partnereink visszajelzése alapján a búza esetében nem okozott komoly problémát a korábbi jelentős csapadék, hiszen ennek a gabonának az érése még tart. Mindez tehát várhatóan nem rontja az idei termés minőségét - mondta Hollósi Dávid is. Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának vezetője hozzátette: az árpa esetében helyenként már okozhatott némi problémát a sok eső.

Az idei évet azonban meghatározza az, hogy a kukorica vetésterülete jelentősen kisebb a tavalyinál, vagyis jó termésátlagok esetén is kevesebb mennyiségre lehet számítani. Hollósi Dávid szerint a gazdák vélhetően óvatosabbak voltak a 2015-ös aszály után, amikor jelentős mennyiségű kukoricatermés ment tönkre a júliusi és augusztusi aszály miatt. Mindez most is óvatos becsléseket enged meg csupán. Most szép a kukorica, de egy esetleges júliusi, augusztusi hőhullámban komoly terméskiesést szenvedhetnek el a gazdák.

Árzuhanás: a Brexit is rásegít?

Évek óta lejtmenetben vannak a gabonaárak, ám a jelek szerint az utóbbi napokban még ezt is alul tudták múlni a jegyzésárak. A búzaárak a tavalyi év ugyanezen időszakához képest 10-15 százalékkal csökkentek, az északi féltekén mindenhol jók a terméskilátások, és a globális készletek is magas szintűek. A legutóbbi napok árcsökkenése mögött azonban egyes szakértők szerint Nagy-Britannia uniós tagságának esetleges megszűnése állhat. Ezek szerint a tőzsdei pozíciók feladása fűtheti a héten tapasztalható áresést, amelynek nyomán a takarmánybúza 37-38 ezer, az étkezési búza pedig 40-41 ezer forintot ér tonnánként. Az árpa még ezt is alulmúlja, az csak 35 ezer forintba kerül egy tonnára vetítve.

agrotrend.hu / vg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.