2022.08.17., szerda , Jácint

Agrárpiac

2019. július 14. vasárnap • 11:02

Padlón a balatoni ára

A fehérborok átlagos feldolgozói értékesítési hektoliterára májusban 7900 forint volt. Nem tévedés: literenként 79 forint.

Rekordmélységbe süllyedt a bor termelői ára az utóbbi hetekben - írja a Sonline.hu Somogy megyei portál. A megyében dolgozó borászok egy része attól tart, komolyan megérezi a piaci hatásokat, míg mások a direkt értékesítés hatékonyságában bíznak. A fehérborok átlagos feldolgozói értékesítési hektoliterára májusban 7900 forint volt, amely húsz százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Soha nem volt még ilyen mélyponton a minőségi bor ára - fotó: pixabay.com

Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Borvidék hegyközségi tanácsának elnöke szerint, nincs ebben semmi megdöbbentő. – A nemzetközi trendekhez igazodik a magyar borpiac is – mondta a borász. – Olyan mértékű a bor túlkínálat a világban, hogy ez nem csoda.

Tavaly 40 millió hektoliter lett a felesleg, amely a magyar mennyiség hússzorosa. Ez érezteti hatását a piacon.

2018-ban egy nehéz év után tíz éves rekordot döntött az elkészült bor mennyisége az Európai Unióban.
A lédig borok piacán komoly gondok vannak, hiszen már 58 forintot is fizetnek érte a felvásárlók. – Nyilván a magyar piacon van egy másik anomália is, amely ehhez a helyzethez vezetett – tette hozzá Bujdosó Ferenc.

A boglári szőlőkkel azonban nincs ilyen probléma. A borvidéken található 3300 hektárnyi szőlőből mindössze 29-re adtak be zöldszüret kérelmet a gazdák. A szőlő 99 százalékának tehát megvan a helye.

A minőségre továbbra is van igény, ezt erősítette meg Kecskésné Gigler Anikó, a siófoki Kecskés és Fia Pincészet egyik alapítója. – Mi közvetlenül adjuk el a bort – mondta Kecskésné Gigler Anikó. – Mi nem érzékeljük, hogy alacsony lenne, hiszen kizárólag palackosan értékesítünk. Egyre jobb a minőség és egyre inkább ezt keresik az emberek. Azt gondolom, csak a minőséggel lehet kitörni.

A dél-Balatonnál is számítanak persze árcsökkenéssel, de ennek mértéke még nem tudható.

agrotrend.hu / sonline.hu.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.