2021.11.27., szombat , Virgil

Agrárpiac

2017. december 07. csütörtök • 15:41

Pár nap, és elbírálják a termelői csoportok átminősítési kérelmét

A hivatalos adatok szerint tavaly 55 zöldség-gyümölcs termelői értékesítő szervezet és 15 zöldség-gyümölcs termelői csoport működött Magyarországon.

Az idén nem változott érdemben a termelői értékesítő szervezetek (tész) száma a tavalyihoz viszonyítva, de december 15-ig bírálják el azon termelői csoportok kérelmét, amelyek kérték, hogy minősítsék át őket szervezetté - közölte Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

2016-ban a támogatott tészek száma 40, a csoportoké pedig 15 volt, és több mint 2,03 milliárd forint támogatásban részesültek. Az elnök megjegyezte: idén több termelői csoport tészként elismerése folyamatban van. A kérelmeket a Földművelésügyi Minisztérium (FM) december 15-ig bírálja el.

Kiemelte: a gyümölcstermő területeken a tészek aránya 30 százalék, míg a zöldségtermő területeken 10 százalék volt a múlt évben. A szervezetek nettó éves árbevétele 55 milliárd forint volt tavaly, az általuk forgalmazott 450 ezer tonna zöldség-gyümölcs a teljes forgalom 15 százalékát tett ki.

fotó:Pixabay

Az elnök megjegyezte: az unióban tavaly átlagosan 35 százalék volt a termelők szervezettségi szintje, ez az arány a legmagasabb, 90 százalék, Belgiumban volt. A szervezettség 50 százalékos volt Franciaországban, Hollandiában és Spanyolországban, az európai átlag maradt Lengyelországban, Magyarországon és Romániában.

Ledó Ferenc hangsúlyozta, hogy

a tész-tagság segítséget nyújt a termelőeszközök jobb kihasználásában, a költségek csökkentésében, illetve a környezeti tudatosság elősegítésében, a menedzsment pedig szakértelemmel és szaktanácsadással támogatja a termelőket. A tagok a minőségbiztosítási rendszerek közös alkalmazására is szert tehetnek, valamint kihasználhatják a szervezet logisztikai felkészültségéből származó pozitívumokat, illetve a pályázati előnyöket.

A tészek működésének akadályai közé sorolta a szürke- és fekete gazdálkodást, az adókerülést, a bizalom hiányát, a korábbi kedvezőtlen tapasztalatokat, az alacsony együttműködési képességeket, valamint azt, hogy a tagok egyéni érdekeik eltérőek.

Megemlítette: novemberben a FruitVeB nyílt napot szervezett a tész-vezetők és a működési programokat kezelő munkatársak számára. A szakmai napon többek között szó esett a szervezeteket érintő jogszabály- és rendeletváltozásokról, amelyeket a rendeleteket hozó felügyeleti szervekkel, valamint a támogatások kifizetését végző és ellenőrző szervezetek munkatársaival vitattak meg - mondta Ledó Ferenc.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.