2020.08.12., szerda , Klára

Agrárpiac

2017. március 03. péntek • 09:41

Piaci lehetőségeken is javíthat a szövetkezés

A termelők jelenleg hátrányban vannak a nyugati versenytársaikkal szemben, amit elsősorban a nagyobb szervezettséggel lehetne leküzdeni. A duplájára emelné a szövetkezetek arányát a kertészeti ágazatban az agrárkormányzat.

A szövetkezeti rendszer kiszélesítésével erősítené meg a kertészeti ágazatot a Földművelésügyi Minisztérium.

Jelenleg összesen 68 szervezet működik az országban, a tagok száma 16 ezerre tehető. Szövetkezeti termelés összesen 37,2 ezer hektáron folyik ma Magyarországon. A szervezetek által forgalmazott termékek éves értéke 52 milliárd forint, amely az ágazati értékesítés csaknem 20 százalékát teszi ki.

– A piacgazdaságban a versenyképesség egyik alapvető feltétele az önkéntes együttműködés, de Európa nyugati felével összevetve még korántsem használjuk ki a szövetkezetekben rejlő lehetőségeket – fogalmazott Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára a Magyar Időknek. Az előttünk álló időszakban ezért az a legfontosabb, hogy a gazdatársadalom felismerje az együttműködésben rejlő lehetőségeket, és meg kell találni azokat a módszereket, amelyek segítségével bővíthető a szövetkezeti rendszer, és bekapcsolhatók a termelésbe a helyi közösségek is.

A miniszterhelyettes szerint a szövetkezetek arányát az ágazaton belül a mostani 20-ról 40 százalékra kellene emelni. Ez elsősorban új tagok belépésével, a tagság bővítésével érhető el.

Fotó:MTI

A termelői szerveződések feladata a termelés és értékesítés szervezése, a termelői érdekek képviselete, az együttes fellépés kereteinek biztosítása és a stabil termelői jövedelmezőség elősegítése. A tagok közösen viszik a piacra a termékeiket, így pedig alkuképesekké válnak a nagyobb kereskedelmi szereplőkkel szemben. – A tapasztalatok azt mutatják, hogy az összefogás, a szövetkezés az egyetlen módja annak, hogy a termelők megfelelő pozíciót érjenek el a piacon, hogy a gazdatársadalom piaci érdekei érvényesüljenek – emelte ki Nagy István.

Fotó:MTI

A miniszterhelyettes szerint a zöldség-gyümölcs termeléssel foglalkozó gazdálkodók esetében növelni kell az átláthatóságot és az áruk nyomon követhetőségét. Biztosítani kell a nagyobb árualap megtermeléséhez szükséges eszközöket, idetartoznak például a szaktanácsadási, növényvédelmi szolgáltatások, a vetőmagok, növényvédő szerek és a műtrágyák is.

A már meglévő szervezeteket is meg kell erősíteni, növelve ezáltal a piacbefolyásolási képességüket. Ennek elsődleges formája lehet, ha a szövetkezetek egymással is együttműködésre lépnek. Így biztosítható, hogy az exportpiacokra egyszerre nagy mennyiségű árut tudjon szállítani az ágazat.

Fotó:MTI

A szövetkezetek létrehozását és működését támogatásokkal igyekszik segíteni a kormányzat, a források jelentős része ma a szervezetek működése mellett elsősorban az alapanyag-termelést és az ehhez kapcsolódó beruházásokat célozzák. A 2020-ig tartó támogatási ciklusban évente legfeljebb 100 ezer eurót nyerhetnek el a termelőszervezetek.

Zöldség-gyümölcs termelői szerveződések 1999 óta működnek Magyarországon, legnagyobb számban az uniós csatlakozást megelőzően, 2003-ban és 2004-ben jöttek létre ilyen szervezetek.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.