2020.02.25., kedd , Mátyás

Agrárpiac

2017. április 10. hétfő • 14:37

Piacvezetővé válhat az új pecsenyekacsa-vágóhíd

Több mint 12 milliárd forintos élelmiszeripari beruházás indul Mélykúton. A Hunent Zrt. jelenlegi feldolgozóüzemei elérték kapacitás-korlátjukat, és az elmúlt évek tapasztalatai szerint bővült a kacsa felvevőpiaca. Július környékén lehet majd az alapkőletétel.

Új víziszárnyas-feldolgozó üzemet épít a Bács-Kiskun megyei Mélykúton a Hunent Zrt, mintegy 12,5 milliárd forintos beruházással, amellyel 350 új munkahelyet is teremt - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. Szijjártó Péter hozzátette: az európai csúcstechnológiát képviselő, zöldmezős beruházáshoz a kormány 4,4 milliárd forintos támogatást biztosít.

A miniszter szerint egyre élesedik a nemzetközi élelmiszeripari piac is, és Magyarország méretéből adódik, hogy a nemzetközi versenyképességhez egy jól fókuszált, prémium minőségre koncentráló stratégiát kell végrehajtani. Ez a beruházás is hozzájárul, hogy a magyar élelmiszeripar továbbra is növekedő pályán tudjon maradni, enélkül pedig csökkenne az ágazat versenyképessége és a korábban megszerzett piacokat mások vennék át - hívta fel a figyelmet. Az autóiparhoz hasonlóan a nemzetközi élelmiszeriparban is technológiai verseny zajlik, folyamatosan fejleszteni kell a versenyben való megfelelésért - mutatott rá a miniszter.

Kiss István, a Hunent igazgatósági elnöke azt mondta, hogy Európában egyedülálló üzemet hoznak létre, hiszen kapacitásban és technológiai fejlettségben kevés hasonló pecsenyekacsa-vágóhíd és feldolgozóüzem létezik. Az első ütemben, 2018 decemberéig felépítik egyebek mellett az új vágóhíd csarnokot, élőállat fogadó csarnokkal, biológiai szennyvíztisztítót és egy nagy tárolókapacitású, automatizált hűtőházat - ismertette. A beruházással 20 milliárd forint fölé emelkedhet az árbevétel, nő a feldolgozott mennyiség, így piacvezetővé válhat a vállalat belföldön és a legfőbb piacokon is - mondta.

Kiss István, a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. elnöke, Fotó:MTI

Kiss István szerint a madárinfluenza elkerülésére bővíteni kell a zárt élőállat előállítási kapacitást, amire nagy hangsúlyt fognak fektetni. Elmondta, az 1852-ben alapított kiskunhalasi vállalat fő profilja a pecsenyekacsa, de libával is foglalkoznak. Az árbevétel 80 százaléka származik exportból, főleg Németországból, de Kanadába és Ázsiába is szállítanak - ismertette, hozzátéve, hogy a mostani beruházás oka, hogy feldolgozóüzemeik elérték kapacitás-korlátjukat, és az elmúlt évek tapasztalatai szerint bővült a kacsa felvevőpiaca. Kiemelte, a beruházás tervezésekor odafigyeltek a bérek szintjére is, mivel a nagy kézimunka igényű feldolgozóüzemben fontos a megfelelő bérek megfizetése, hogy megtarthassák a képzett munkaerőt. Úgy vélte, a hatékonyság növelése hozzá fog járulni a bérek emelkedéséhez.

A nyilvános cégadatok szerint a Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Zrt. (Hunent) 2015-ben 9,23 milliárd forintos értékesítési árbevételt ért el az egy évvel korábbi 9,25 milliárd forint után. A cég adózott eredménye 104 millió forint volt a 2014-es 51,9 millió forintot követően.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.