Agrárpiac

Piac

Sertésexport: mehet a köröm és a fej is Kínába

A kínai piacon olyan húsárukra is igénye van, amelyek Európában kevésbé keresettek.

A kínai szakhatóság jóváhagyta a Pick Szeged Zrt. és a Pápai Hús Kft. jövőbeni áruszállítását – ennek kapcsán Bognár Lajos államtitkár elmondta, hogy az ázsiai ország piacának igénye van sertéskörömre és sertésfejre is. Lényegében fagyasztott húsként a sertés minden részét ki lehet vinni – jegyezte meg.

Havi 120 konténer

Az első fagyasztott sertéshús szállítmány 2014 novemberében indult Magyarországról Kínába, azóta is folyamatosan jelentős, havi 120-130 konténer (mintegy 3000-3200 tonna) áru érkezik az ázsiai országba. Ez a mennyiség most tovább emelkedhet azzal, hogy ez a két újabb vállalat is megkapta az exportengedélyt – mondta el az Indexnek Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa.

A kínai piac éppen azokat a termékeket keresi, amelyek az európai piacon csak korlátozottan eladhatók, ilyen például a köröm, a fül, a fej és a császárhús. Ezen termékek árai a kínai piacon nagyon magasak és a jó minőségű magyar termékek keresettek.

A világ sertéstermelésének mintegy fele

Kína a világ sertéstermelésének csaknem felét adja, de így is jelentős importra szorul. A csaknem 7 millió tonnás éves globális sertéshúsimport legnagyobb részét Oroszország mellett Kína bonyolítja. A miniszteri biztos felhívta a figyelmet arra is, hogy a sertéshús iránti kereslet folyamatosan nő Kínában. A világ legnépesebb országában élők ugyanis évente és fejenként átlagosan mintegy 40 kilogramm sertéshúst fogyasztanak.

mti / index

 

Tovább olvasom

Fókuszban

Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=13 crop=no ]
Hirdetés [bsa_pro_ad_space id=14 crop=no ]

Facebook