2020.04.08., szerda , Dénes

Agrárpiac

2017. március 04. szombat • 15:57

Skócia mezőgazdasága sokat bukhat a Brexiten

Tönketenné Skócia mezőgazdaságát és az élelmiszer ágazatát a „kemény Brexit”, ugyanis a vidék elesne az uniós támogatásoktól – figyelmeztetett a skót kormány.

Skót mezőgazdaság nagyobb mértékben támaszkodik az EU támogatásokra, mint az Egyesült Királyság többi része. Skócia ma még 2014-2020 között, összesen 4,6 milliárd euró beérkezésére számít, ami mai árfolyamon is mintegy 500 millió angol font évente. – írja a blog.syngenta.hu.

És korántsem valószínű, hogy számíthatnak ilyen összegekre, ha a „hard Brexit” hatályba lép. Sőt, ez azt jelentheti, hogy Skócia vidéki és a tengerparti közösségei elveszítik mindazt, amit az uniós tagság jelentett: a közvetlen kifizetéseket, a vidékfejlesztési program előnyeit, és természetesen a piacot valamint az olcsó kelet-európai munkaerőt.

Fergus Ewing, skót vidékfejlesztési miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy bár az Egyesült Királyság kormánya kínált némi biztosítékot a rövid távú finanszírozására, de a hosszabb távú támogatások ügye még kérdéses. Például még mindig nincs garancia a kedvezőtlen helyzetű térségek 2019 utáni támogatási rendszere kapcsán.

„A folyamatos bizonytalanság pusztító hatással lehet a mezőgazdaság és az élelmiszer-ágazat jövőjére. Jóllehet a skót költségvetés a jövő évre a vidék 640 millió fontos támogatását helyezte kilátásba, amiből közvetlenül a mezőgazdasági vállalkozások és kisbirtokosok is kapnak, de ebből továbbra is jelentős összegeket kell fordítani környezetvédelmi intézkedésekre, faültetésre, az élelmiszer-feldolgozás és a halászat fejlesztésére” – jelentette ki Fergus Ewing.

agrotrend.hu / blog.syngenta.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.