2022.06.25., szombat , Vilmos

Agrárpiac

2016. április 28. csütörtök • 18:03

Szabadkereskedelmi egyezmény: tovább csökkennek az átvételi árak

Az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény veszélybe sodorhatja az európai mezőgazdaságot - hívták fel a figyelmet a Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége új jelentésükben, amely az egyezmény várható hatásait modellező európai és amerikai tanulmányokat tekinti át.

A két szervezet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP) nyomán nagy mértékben nő majd az Egyesült Államokból származó import, miközben az uniós termelők haszna csökkenni fog. A tanulmányok szerint akár 0,8 százalékkal is csökkenhet az európai mezőgazdaság hozzájárulása az uniós bruttó hazai termékhez (GDP), míg az amerikai mezőgazdaság hozzájárulása az amerikai GDP-hez akár 1,9 százalékkel is növekedhet. Az amerikai érdekeltségek nettó 4 milliárd euró kereskedelmi haszonnal számolhatnak - írták.

A TTIP rossz üzlet az európai mezőgazdaság számára, az előrejelzések szerint az európai gazdák többsége az egyezmény vesztesei közé fog tartozni - hangsúlyozta Mute Schimps, a Föld Barátai Európa élelmiszer kampányfelelőse a közlemény szerint.

 A TTIP fő nyertesei az élelmiszeripari óriáscégek és az amerikai "állatgyárak" lesznek, akik már ma is nagyobb piaci erővel és alacsonyabb termelési költségekkel rendelkeznek - hívta fel a figyelmet Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége - Föld Barátai Magyarország programvezetője. A jelentés szerint egész mezőgazdasági szektorok - mint például a legeltető szarvasmarha tartás - kerülhetnek veszélybe az egyezmény hatására. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának előrejelzései szerint minden élelmiszer-kategóriában csökkenni fognak az európai gazdálkodóknak fizetett átvételi árak - írták. Az amerikai fél különösen a magasabb szintű európai élelmiszerbiztonsági és állatvédelmi normák lebontását tűzte ki célul.

A TTIP által az európai mezőgazdaság számára felmerülő lehetséges előnyök csak néhány szektorban realizálódnak, például a sajttermelésben - de még ezeket az előnyöket is elsősorban az határozza meg, hogy az Egyesült Államok milyen mértékben hajlandó feladni a jelenlegi "nem vámjellegű" kereskedelmi korlátozásokat - írták.

Fidrich Róbert szerint a jelentés lényegében megerősíti a magyar kormány megbízásából a Századvég által készített tanulmányban leírtakat, amely szerint a magyar mezőgazdaság számos ágazatának versenyhátrányt jelentene a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmény.

agrotrend.hu / mti

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.