2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Agrárpiac

2017. július 03. hétfő • 10:24

Szorosabbra fonja együttműködését Magyarország és Törökország a mezőgazdaság és természetvédelem területén

Az Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdoğan török elnök vezette Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács keretében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egyeztetett Faruk Çelik élelmiszerügyi, mezőgazdasági és állattenyésztési, valamint Veysel Eroğlu erdészeti és vízügyi miniszterrel.

Fazekas Sándor és Faruk Çelik élelmiszerügyi, mezőgazdasági és állattenyésztési miniszter eredményes eszmecserét folytatott a magyar-török mezőgazdasági áruforgalom növeléséről, valamint az ehhez szükséges állat- és növényegészségügyi kérdésekről - írja közleményében az agrártárca.

A két tárcavezető a magyar szarvasmarhaexport mellett tárgyalt a búza és csemegekukorica török piaci lehetőségeiről, valamint egyeztettek a két ország agrárkutatási együttműködéséről is.

A miniszteri szintű tárgyalások alapján még 2017-ben munkacsoport határoz a tárgyalási témák technikai részleteiről.

A magyar agrártárca vezetője és Veysel Eroğlu erdészeti és vízügyi miniszter a veszélyeztetett fajok védelméről, a védett területek kezeléséről, valamint a biológiai sokféleség megőrzése területén lehetséges együttműködésekről egyeztetett Ankarában.

Fazekas Sándor erdészeti és erdőgazdálkodási szakértői látogatásra szóló meghívást adott át partnerének, felhívva a figyelmet az erdészeti együttműködésről 2013-ban aláírt magyar-török megállapodás fontosságára.

A két miniszter szándéknyilatkozatot írt alá a természetmegőrzés lehetőségeiről és a nemzeti parkokkal kapcsolatos együttműködésről, amely lehetővé teszi a hatékony magyar-török szakértői együttműködést a veszélyeztetett fajok védelme, a vadon élő állományok és a védett területek igazgatása szakterületein.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.