2022.05.22., vasárnap , Júlia, Rita

Agrárpiac

2016. május 31. kedd • 07:40

Szorosabbra fűzött kapcsolat a Mordvin Köztársasággal

Az agrárium játszathatja a vezető szerepet a magyar-mordvin együttműködésben. Megállapodás után libatoll-feldolgozással, valamint vetőkukorica-termesztéssel foglalkozó magyar cégek kezdhetik meg tevékenységüket a Mordvin Köztársaságban, továbbá a szarvasmarha-tenyésztéssel kapcsolatos technológiákat illetően is együttműködhet a két ország.

Magyarország szorosabbra fűzi kapcsolatait a Mordvin Köztársasággal, ez segítheti, hogy mérséklődjön a visszaesés a magyar-orosz gazdasági együttműködésben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter Vlagyimir Dmitrijevics Volkovval, az oroszországi Mordvin Köztársaság vezetőjével folytatott megbeszélést, majd gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá.

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Az ezt követő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter emlékeztetett: a múlt héten járt Budapesten Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, és akkor is elhangzott, hogy a magyar-orosz gazdasági együttműködés drámaian visszaesett az elmúlt időben, de erről nem a két ország tehet, hanem az európai gazdasági és politikai környezet alakulása volt kedvezőtlen hatással a kétoldalú kapcsolatokra. Tavaly 47 százalékkal, az idei év első két hónapjában pedig további 25 százalékkal esett a magyar-orosz kereskedelmi forgalom.

A külügyminiszter kifejtette: orosz kollégájával abban állapodtak meg, hogy akciótervet dolgoznak ki a kereskedelmi forgalom visszaesésének lassítására, megállítására, majd a növekedés előmozdítására. Ez a terv két részből áll: az egyik a regionális együttműködés fejlesztése, a másik a magyar vállalatok beruházásainak ösztönzése Oroszországban. Nyáron Moszkvában tartja első találkozóját a magyar és az orosz kormány megállapodása alapján létrehozott regionális együttműködési bizottság.

A magyar-orosz gazdasági kapcsolatok visszaesésének a legnagyobb vesztese a mezőgazdaság volt, és most az agrárium játszathatja a vezető szerepet a magyar-mordvin együttműködésben - mondta. Kitért arra, hogy együttműködhetnek a szarvasmarha-tenyésztéssel kapcsolatos technológiákat illetően, továbbá gazdasági fórumon két vállalatközi megállapodást írnak alá arról, hogy libatoll-feldolgozással, vetőkukorica-termesztéssel foglalkozó magyar cégek megkezdik tevékenységüket a Mordvin Köztársaságban.

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Vlagyimir Dmitrijevics Volkov hangsúlyozta: a Mordvin Köztársaság nagyra értékeli az együttműködést Magyarországgal. Azt mondta, a magyar-mordvin együttműködésnek történelmi gyökerei vannak, gazdasági és kulturális szempontból mindig is jók voltak a kapcsolatok. Magyarország és a Mordvin Köztársaság együttműködik a finnugor népek kultúrájának megőrzésében is - fűzte hozzá.

A gazdasági kapcsolatokat illetően úgy látja, az áruforgalom növekedhet, ha sikerül megvalósítani az egyezményeket. A Mordvin Köztársaság vezető szerepet játszik mezőgazdasági termékek előállításában Oroszországban, ezért is érdeklődik a magyar mezőgazdasági technológiák iránt - tette hozzá, megjegyezve, lakásépítési projektekbe is bevonhatnak magyar vállalatokat.

A 26 ezer négyzetkilométeres, mintegy 850 ezer lakosú Mordvin Köztársaság az Oroszországi Föderáció egyik tagköztársasága. Moszkváról délkeletre fekszik, az orosz főváros és a Mordvin Köztársaság fővárosa, Szaranszk között 650 kilométer a távolság.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.