2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Agrárpiac

2016. augusztus 10. szerda • 16:10

Tartanak a neonikotinoid-tartalmú szerek hatásától a hazai méhészek

Amíg él az Európai Unió egyes neonikotinoid-tartalmú rovarirtó szerek felhasználását korlátozó intézkedése, ne adjon ki a hazai hatóság újabb és újabb engedélyeket ezek alkalmazására - kérik Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert levélben a magyar méhészek. Túl azon, hogy az ágazat képviselői tartanak ettől a szertől, továbbra is problémát jelent számukra a gyanús távol-keleti import.

Levélben hívták fel Fazekas Sándor agárminiszter figyelmét az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) képviselői arra a tényre, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal engedélyt adott olyan növényvédő szerek használatára, amelyeket az EU tilt azokon a területeken, ahol mézelő méheket tartanak.

Fotó: 123RF

Az OMME levelében hangsúlyozza: mivel nem kutatók, a hazai méhésztársadalom nevében szakmailag nem szeretnék értékelni sem az EU korlátozó intézkedését, sem a hazai megengedő hozzáállást, mindenképpen szeretnék jelezni ugyanakkor a hazai hatóság döntésével kapcsolatos aggodalmaikat. A méhészek kérik a minisztert: amíg él az EU egyes neonikotinoidok felhasználását korlátozó intézkedése, ne adjon ki a hazai hatóság újabb és újabb engedélyeket. Várjuk meg az EU döntését az ügyben, ami több éven át tartó, széles körű nemzetközi kutatások eredményein, következtetésein fog alapulni - indítványozzák.

A magyar méhészek kérésük alapjául kiemelték: az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2013. januári jelentésében a környezetre károsnak minősítette a neonikotinoidokat, s ez alapján döntött az EU a felfüggesztésükről. A hazai méhcsaládok egészségi állapota pedig az ország sok méhészetében gyenge - bár ennek pontos okai nem világosak.

Fotó: 123RF

A méhek egyes megbetegedéseit pont a kifogásolt hatóanyagú vegyszerek, illetve csávázott vetőmagok használatával hozzák összefüggésbe. A neonikotinoidok használata mellett érvelők ugyanakkor azt mondják, a hatóanyag és a méhek megbetegedése között nem lehet bizonyítani az összefüggést, a szer betiltása viszont bizonyítható károkat okoz a mezőgazdaságnak.

Fazekas Sándor egyelőre nem válaszolt a levélre, de a méhésztársadalom nem is vár választ a megkeresésre. Éppen csak a figyelmet szerették volna felhívni egy szerintük komoly problémára. Bross Péter, az OMME elnöke elmondta azt is, hogy a méhészek nem zártak jó évet, kevés méz termett, és jó ára sincs a termékeknek, így halmozódnak a készletek. A piacot továbbra is zavarja a távol-keleti „álméz”, az EU ugyanis ez év végére ígérte az ügyben lassan két éve folyó, átfogó vizsgálatok végét. A méhészek sokan is vannak, az OMME-elnök szerint nem biztos, hogy 13 méhcsaládnak kell jutni Magyarország minden egyes négyzetkilométerére. Ezzel a méhsűrűség az EU tagállamai tekintetében immáron nálunk a legmagasabb.

agrotrend.hu / mno.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.