2020.10.26., hétfő , Dömötör

Agrárpiac

2017. február 03. péntek • 08:03

Tarthatatlan a jelenlegi árszínvonal - nem először sürgetik az emelést a pékek

A kereskedőkkel egyeztetett a pékszövetség, az egyre nagyobb bérköltségek miatt ugyanis elkerülhetetlennek látják a kenyér árának emelését. A szakma szerint a jelenlegi árszínvonal elfogadhatatlanul alacsony.

Az áremelés lehetőségéről egyeztettek csütörtökön a pékek és a kereskedők. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett megbeszélésen a Magyar Pékszövetség szakemberei mellett a Tesco, a CBA és a Coop képviselői vettek részt. A találkozón konkrét egyezség nem született a felek között, a kereskedők ugyanakkor nyitottak voltak a szakma felvetéseire, és ígéretet tettek arra, hogy a jövőben egyenként tárgyalóasztalhoz ülnek a sütőipari szereplőkkel.

A kamara tájékoztatása szerint a megbeszélésen megjelent Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára is, aki elmondta: fontos, hogy mihamarabb rendeződjön a sütőipar helyzete. Ellenkező esetben félő, hogy nő a szürkegazdaság aránya az ágazatban, vagy a termékek minőségének romlásával kell számolniuk a fogyasztóknak.

Fotó:MTI

Nem először sürgetik az áremelést a pékek. Bár egyelőre kétesélyes, hogy sikerrel járnak-e, a szakma szerint tarthatatlan a jelenlegi árszínvonal. A pékek hónapok óta hangoztatják, hogy hat éve nem nőttek a beszállítói árak, holott az emelkedő munkaerőköltségek, az elmaradt fejlesztések, a dráguló alapanyagok mind ezt indokolják. Szilágyi Péter, a Magyar Pékszövetség tanácsadója a csütörtöki megbeszélésen rámutatott, hogy a sütőipar hosszú évek óta nehéz helyzetben van, a vállalkozások jövedelmezősége a két százalékot sem éri el. Mindez a tervezett beruházások rovására megy, a kötelező béremelést viszont még így sem tudják kigazdálkodni. Holott a sütőipar az egyik leginkább kézimunka-igényes ágazat. Éppen ezért azt szeretnék elérni, hogy a pékek legalább a munkaerőköltség növekedését érvényesíteni tudják az áraikban.

Fotó:Pixabay

Az áremelés mellett szól az is, hogy nemrég a malomipar jelezte: a jó terméseredmények ellenére legalább öt százalékkal emelniük kell a liszt árát.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyébként a kenyér ára az elmúlt években néhány százalékkal csökkent. Egy kiló fehér kenyér tavaly 269 forintba került, ami gyakorlatilag megegyezik az egy évvel korábbi szinttel, ugyanakkor 17 forinttal olcsóbb, mint 2012-ben volt. Az elmúlt években a legnagyobb mértékben a félbarna kenyér ára esett. Míg 2012-ben 255 forintot kértek a kereskedők a termékért, addig tavaly már csak 227 forintot. Tavaly egyedül a házi jellegű fehér kenyér ára nőtt, 310 forintra.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.