2021.04.11., vasárnap , Leó, Szaniszló

Agrárpiac

2016. március 28. hétfő • 10:25

Technológiai megújulást hozhat az új jogszabály?

A permetezőgépek kötelező felülvizsgálata várhatóan sokakat ösztönöz majd új berendezés vásárlására.


fotó: 123rf

Jelentős előrelépést hozhat a hazai növényvédelemben az a jogszabályváltozás, amely előírja, hogy 2016 végéig minden permetezőgépet felül kell vizsgáltatni – közölte a Magya Időkkel Ledó Ferenc. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke szerint az előírás miatt a legtöbb gazdaság korszerűbbre cserélheti elavult permetezőgépeit, hiszen azok felújítási költsége várhatóan nagyobb, mint ha újat vásárolnának. Ma számos gazdaság elavult gépekkel dolgozik, ezért a permetezés sokkal kevésbé hatékony, mint a modern gépek esetén. – Sokszor a korszerűtlen technológia miatt kell nagyobb mennyiségű vegyszert kijuttatni a földbe, ami a fogyasztó és a gazdálkodó szempontjából sem előnyös – jegyezte meg.

A szakember szerint az ilyen típusú védekezés jelentős költségekkel jár, ezért az élelmiszer-biztonsági szempontok mellett a magas árak miatt sem kifizetődő a túlzott vegyszerhasználat a növénytermesztésben. Ma már a korszerű technológia alkalmazásával és az előrejelzések figyelembevételével minimálisra lehet csökkenteni a kijuttatott szer mennyiségét. Ledó Ferenc jelezte: a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Fruitveb is egy, a korábbinál is precízebb előrejelzéssel próbálja megkönnyíteni a termelők munkáját. Az ajánlások betartásával a harmadára lehet csökkenteni a kijuttatott szer mennyiségét.

Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növény-, erdő- és talajvédelmi elnökhelyettese az M1-en elmondta: november végéig azokat a nagy kapacitású permetezőgépeket kell felülvizsgáltatni, amelyeket az árutermelésben használnak. A második felülvizsgálatra 2020-ig kerül sor, utána pedig háromévente lesz ilyen eljárás. Az említett jogszabály a kötelező felülvizsgálaton túl szerződéskötési és adatfeltöltési kötelezettséget is előír. Eszerint egyes növényvédő szerek használatához a növényorvos által felírt vény mellett szerződést is kell kötniük a termelőknek, amelyben vállalják, hogy egy évig az adott növényorvos látja el az érintett területet.


agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.