2020.11.28., szombat , Stefánia

Agrárpiac

2016. május 23. hétfő • 14:59

Tejtermelők: akár szabadon engedik a teheneket Budapesten

A tejtermelők Lázár Jánosnak címzett petíciót adtak át hétfőn a Miniszterelnökséget vezető minisztert képviselő Udvarhelyi Csaba főosztályvezetőnek, amelyben újabb egyeztetéseket kezdeményeztek a kormánnyal, mert úgy ítélik meg, hogy a kabinet nem teljesítette a korábbi megállapodást.

A demonstráló gazdák  50 tehénnel a Margit hídtól vonultak  a Miniszterelnöki Hivatalhoz. A Kossuth téri épület előtt tartott demonstráción azt követelték, hogy a kormány változtassa meg az áfabesorolást, hogy az "ne kedvezzen az áfacsaló nagykereskedőknek", egyben az ellenőrzések szigorítását javasolták a tejáfa-csalások megakadályozása érdekében.

A tüntető tejtermelők azt kifogásolják, hogy a kormány "eredeti tervétől eltérően" csak a friss tej áfáját kívánja csökkenteni jövőre  5 százalékra, az UHT, illetve a féltartós tejét és a félkemény sajtokét azonban nem. A tejtermelők attól tartanak, hogy ezzel folytatódnak az áfacsalások az UHT-tejek piacán, ami belföldi piaci pozícióikat is veszélyezteti.

A petícióban egyebek mellett azt követelik, hogy a kormány kezelje a tejtermelők finanszírozási problémáit,  emellett egyeztetést szorgalmaznak a termelők a kormány és a kiskereskedelmi láncok között annak érdekében, hogy a korábbinál határozottabban lépjenek fel érdekeik védelmében.

Javasolják azt is, hogy Brüsszelben és a visegrádi együttműködésben az eddiginél határozottabban lépjen fel a magyar kormány a tejágazatot sújtó problémák uniós megoldása érdekében.

Hegedűs Imre, a demonstrációs bizottság tagja, valamint Istvánfalvi Miklós, a Tej  Terméktanács és Szakmaközi Szervezet társelnöke eszköznek nevezte a demonstrációt arra, hogy nehéz helyzetükre felhívják a figyelmet. Tarthatatlannak nevezték, hogy a nyerstej felvásárlási ára 60 forint körül mozog, holott egy liter tej előállításának önköltsége 100 forint körüli literenként. Ezért tisztességes felvásárlási árakat kérnek, mivel szerintük az uniós országok közül is rendkívül alacsony Magyarországon a nyerstej felvásárlási ára. Elmondták azt is, ha nem születik megoldás, a teheneket Budapestre hajtják, és itt szabadon eresztik, mivel már takarmányra sem lesz elég pénzük.

Hegedűs Imre többek között arról beszélt, hogy a tejtermékek 45 százaléka importból származik, míg a cukornak 80 százaléka, az étolajnak 30 százaléka, a tojásnak pedig 40 százaléka. A demonstrációs bizottság tagja úgy vélte, hogy ezen a helyzeten változtatni kell, mivel a magyar termelők meg tudják termelni a magyar emberek számára szükséges élelmiszermennyiséget.

A tejtermelők petícióját Istvánfalvi Miklós adta át Udvarhelyi Csabának, ezt követően a tejtermelők tiltakozó menete visszaindult a Margit híd pesti hídfőjéhez.

agrotrend.hu / mti; fotó: Sárosi Gyula

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.