2019.04.24., szerda , György

Agrárpiac

2018. december 05. szerda • 13:53

Több a szója, mint amennyit fogyasztanak

Az Egyesült Államok Földművelésügyi Minisztériuma (USDA) csökkentette a 2018/19 évi globális szójabab-termelés becslését.

367,5 millió tonnát becsülve 0,5%-kal kevesebbet várnak, mint az előző hónapban. A világpiaci felesleg és az ezzel összefüggő alacsony árak terén azonban kevés változás várható - írja a Top Agrar.


Nagy hozam várható - fotó: Top Agrar

A 2017/18-as gazdasági évhez képest a plusz 8,5% még mindig jelentős. Az Egyesült Államokban és Brazíliában az előző évhez képest nagy és enyhén emelkedő hozamok felelősek ezért, de mindenekelőtt a termelés erőteljes növekedése Argentínában,

ahol a 2017/18-as betakarítás egyértelműen elkerüli a hosszú távú átlagot.

Brazíliában kedvező időjárási viszonyok segítenek abban, hogy jelenleg ott a vetés nagyon jól haladjon, ezáltal december közepére a Mato Grosso régió gazdái elkezdhetik a betakarítást. Ez arra késztette az USDA szakembereit, hogy ne változtassanak a 121 millió tonnás betakarítási becslésükön, ami szerint Brazíliában a termés várhatóan még a tavalyi rekordot is meghaladja.

Az Egyesült Államok esetében a termésbecslést mintegy 2,5 millió tonnával csökkentették.

Ez azonban még mindig több mint 5 millió tonnával haladja meg az előző évi eredményt, és rekordot érhet el. A 2018/19-es gazdasági év külkereskedelmi forgalmát az USDA valamivel kevésbé dinamikusra becsüli, mint októberben. Az export-előrejelzés 1,25%-kal csökkent, de még mindig 1,5%-kal magasabb előző évihez képest.

A legnagyobb mennyiségeket Brazília, az Egyesült Államok és a gyenge hozamú 2017/18-as év után ismét Argentína exportálja.

Ugyanakkor az Egyesült Államok exportja várhatóan körülbelül 11%-kal fog eltérni az előző évi eredménytől, mivel a Kínával fennálló kereskedelmi vita miatt ott jóval kevesebbet értékesítenek.

A készletek nyitóállománya és a termelés a jelenlegi előrejelzések szerint a 2018/19-es gazdasági évben 467 millió tonnára, a fogyasztás pedig 355 millió tonnára nő. Ennek megfelelően körülbelül 12 millió tonna többletet várnak, amellyel a készletek várhatóan a gazdasági év végére növekedni fognak.

agrotrend.hu

Fókuszban
Jelentkezzen kiállítóként a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ra

Jelentkezzen kiállítóként a III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-ra

A III. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow–Mezőfalva ...

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Agrofotó 2019: április 15-ig várjuk a legszebb agrárképeket!

Az Agrotrend Csoport idén 7 kategóriában keresi azokat a

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nemcsak kötődésük van

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.