2020.04.05., vasárnap , Vince

Agrárpiac

2018. április 12. csütörtök • 11:28

Több élőmarhát exportáltunk, és a marhahús kiviteli mennyisége is nőtt

Az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest idén januárban több szarvasmarha került külföldre. A legtöbb szarvasmarhát Törökországba szállítottuk.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) friss piaci jelentése szerint a KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 41 százalékkal emelkedett 2018 januárjában a 2017. januárihoz képest. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Horvátország voltak.

A legtöbb szarvasmarhát Törökországba szállítottuk, ahova csaknem a négyszeresére emelkedett a kivitel. Az Ausztriába szállított mennyiség 8 százalékkal csökkent, míg Horvátországba 17 százalékkal több szarvasmarha került.

Magyarország élőmarha-importja 59 százalékkal csökkent 2018 első hónapjában a 2017. januárban beszállított mennyiséghez képest. Az élő szarvasmarha csaknem kétharmada Romániából és Ausztriából származott.

Magyarország marhahúsexportjának mennyisége 39 százalékkal, értéke 63 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

A marhahúsimport volumene 31 százalékkal, értéke 48 százalékkal nőtt.

Magyarországon a fiatal bika termelői ára 774 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2018 márciusában, nem változott számottevően az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva.

A vágótehén ára 8 százalékkal, a vágóüszőé pedig 4,4 százalékkal emelkedett ugyanekkor.

A KSH adatai szerint a marharostélyos fogyasztói ára 2 százalékkal nőtt 2018 márciusában az egy évvel korábbihoz képest.

 

Agrárpolitikai hír - 90 millióból csinálnának sztárt a szürkemarhából

Jelentős nagyságú uniós támogatást nyert el a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete hústermékeinek harmadik országokban történő promóciójához. A sikeres pályázást a Földművelésügyi Minisztérium szakmai támogatása segítette.

 

fotó:Pixabay

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) márciusban megjelent projekciója szerint az USA marhahústermelése csaknem 13 százalékkal emelkedhet 2018 második negyedévében a 2017. április–júniusihoz viszonyítva.

Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve 1 százalékkal emelkedett 2018 márciusában az előző év azonos hónapjának átlagárához képest.

Argentínában a szarvasmarha ára argentin pezóban kifejezve 4 százalékkal csökkent 2018 márciusában az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

Az Európai Bizottság áprilisban megjelent rövid távú előrevetítése szerint az EU marhahústermelése várhatóan 7,8 millió tonna körül alakul 2018-ban, 1 százalékkal csökkenhet az előző évihez képest.

Az AKI Élőállat és hús friss piaci jelentése ITT található.

agrotrend.hu / AKI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.