2022.01.26., szerda , Vanda, Paula

Agrárpiac

2019. február 06. szerda • 17:07

Több milliárd literrel lehetne csökkenteni az olajszükségletet

Ezért is támogatják a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését a Visegrádi Országok agrárkamarái.

Az agrárkamarák 2019. február 5-6-i veszprémi ülésén a köztestületek vezetői megállapodtak abban, hogy indítványozzák országuk döntéshozóinál a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését - olvasható az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményében.


fotó: 123rf

Emellett az eseményen döntés született egy alma munkacsoport létrehozásáról, amelynek célja, hogy összehangolják a piaci krízisek megelőzésére irányuló intézkedéseket.

Továbbá az agrárkamarák vezetői a Közös Agrárpolitika (KAP) vonatkozásában ismét kinyilvánították, hogy nem tartják elfogadhatónak a költségvetés 2020 utáni csökkentését.

Az ülés első napján 31 kelet-közép-európai – együttesen több mint 6 millió tonna gabonát és repcét feldolgozó bioüzemanyag-gyártót tömörítő – szervezetek vezetői vettek részt, akik a bioüzemanyagok bekeverési arányának növelését szorgalmazták.

Álláspontjuk szerint ezzel – a klímapolitikai célkitűzésekhez való hozzájáruláson túl – évente több milliárd literrel csökkenthető lenne a régió olajszükséglete, a gyártás során keletkező GMO-mentes melléktermékekkel pedig számottevően mérsékelhető lenne az importált génmódosított szójától való függőség.

Az ágazat szereplői arra tettek javaslatot, hogy a V4-országok agrárkamarái indítványozzák országuk döntéshozóinál a 10 térfogatszázalék etanolt tartalmazó E10, illetve a 7 térfogatszázalék biodízelt tartalmazó B7 üzemanyagok legkésőbb ez év végéig történő bevezetését.

Az agrárkamarák vezetői támogatásukról biztosították a bioüzemanyag-gyártó szervezetek, mivel

a bekeverési arány emelése növelheti a térség gazdálkodóinak versenyképességét, és további vidéki munkahelyeket hozhat létre.

A V4-országok agrárkamaráinak képviselői megvitatták a mezőgazdasági és élelmiszeripari piac jelenlegi helyzetét, különös tekintettel az egyes gyümölcsök esetében évről-évre visszatérő krízisekre.

A vezetők ezért szorgalmazták, hogy a visegrádi országok hangolják össze intézkedéseiket a piaci problémák elkerülése céljából, ide értve például a kötelező felvásárlási szerződések alkalmazását vagy a korszerűtlen ültetvények átalakítását.

Ennek érdekében, elsőként az almapiaci kérdések kezelésére külön munkacsoportot hoznak létre a V4-országok agrárkamarái.

 A V4-országok agrárkamaráinak vezetői ismét kinyilvánították, hogy a KAP költségvetését 2020 után legalább a mai szinten kell megőrizni.

Egyetértettek abban is, hogy a nagyobb gazdaságoknál esetlegesen alkalmazott támogatásmegvonás (a degresszió és a capping) csak az alap támogatásokra vonatkozhat, a termeléshez kötött támogatásokat nem szabad érintenie. A termeléshez kötött támogatásokkal kapcsolatban kijelentették, hogy annak jelenlegi, 15 %-os mértékét is legalább szinten kell tartani.

agrotrend.hu 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.