2020.10.21., szerda , Orsolya

Agrárpiac

2016. augusztus 31. szerda • 11:05

Jól fogyott a traktor az első fél évben

Csaknem 75 milliárdot költöttek a gazdák gépbeszerzésre és alkatrészekre az idei első félévben, és ezzel kismértékben nőtt a gépberuházásokra fordított összeg - közölte az Agrárgazdasági Kutatóintézet.

Megközelítőleg 55 milliárd forint értékben vásároltak mezőgazdasági gépeket az év első felében a gazdálkodók, ami kismértékben meghaladta a tavalyi azonos időszaki adatot – közölte az Agrárgazdasági Kutatóintézet. Emellett alkatrészekre 19,7 milliárd forintot fordítottak, így az alkatrész-értékesítés is az elmúlt évek első fél évének szintjén alakult. A mezőgazdasági gépberuházások értékének 70 százalékát az erőgépek adták, ezen belül a traktorok 55 százalékos arányt képviseltek. A mintegy 140 mezőgép-forgalmazó és -gyártó cég eladási jelentése alapján készült statisztikai felmérés szerint az erőgépek és a munkagépek értékesítése összességében nőtt.

A traktorok és kombájnok iránti kereslet kismértékben emelkedett, a szálastakarmány-betakarítókból viszont közel kétszer annyit adtak el, mint egy évvel korábban. A kutatóintézet adatai szerint idén jobb beruházási időszak mutatkozik a nagy teljesítményű kombájnok esetében.

Idén a január–júniusi időszakban 1050 traktor 20,6 milliárd forint értékben talált gazdára. Tavaly ugyanebben az időszakban 17,8 milliárd forint értékben 1043 traktort vásároltak a gazdálkodók. Gabonakombájnok esetében 198 darab új erőgépet helyeztek forgalomba, ez kétszázalékos növekedés az előző év időarányos értékesítéséhez képest. A legnagyobb teljesítménykategóriában viszont 21 százalékkal nőttek az eladások – hívta fel a figyelmet a kutatóintézet.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.