2020.07.08., szerda , Ellák

Agrárpiac

2017. október 05. csütörtök • 16:27

Új csúcs felé tartanak a gabonaraktárak - A növényi olajok drágítanak az élelmiszerárakon

A FAO újra felfelé módosította 2017-es gabonatermelési előrejelzését: több teremhet gabonából, mint számolták. Növényi olajok nyomják a nemzetközi élelmiszerárakat.

Valamivel emelkedett a nemzetközi élelmiszerár-index szeptemberben a növényi olajok, és részben a tejtermékek árának erősödésével, az alapvető gabonák árában bekövetkezett csökkenés ellenére – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

178,4 ponton zárt a FAO élelmiszerár indexe, közel 1%-kal magasabban augusztushoz és 4,3%-kal az előző év ugyanezen időszakához képest.

A növényi olajok árszintje több mint 4%-kal nőtt; ezen belül is a pálmaolaj vitte a prímet, azt követte a szója, repce és napraforgó. A tejárindex 2,1%-kal drágult a vaj és sajtok árának emelkedése nyomán, amit a kínálat folytonossága miatti aggodalmak fűtöttek Ausztráliában, Új-Zélandon és az Európai Unióban. A húsfélék ára lényegében változatlan maradt.

Az elmúlt hónapban a cukor ára stagnált; a jelenlegi szintje 33%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbinál – a különbség a túltermelés és az alacsony globális kereslet kombinációjából fakad.

Egyedül a gabonafélék ára csökkent 1%-kal, leginkább a kukorica és búza jegyzésében tapasztalt esés következtében. Nem csak a tartalékok bőségesek ezekből, de a FAO előrejelzése szerint világszerte rekordnagyságú gabonatermésre számíthatunk.

fotó:123rf

A FAO újra felfelé módosította 2017-es gabonatermelési előrejelzését, ami így várhatóan 2 612 millió tonna lesz – 7 tonnával meghaladva a tavalyi rekordértéket, olvasható a ma frissített Gabonakészletek és –igények gyorsjelentésben.

A lépés az Európai Unió és Oroszország ígéretesnek látszó búza-, illetve Kína és az Egyesült Államok kukoricatermelésére reagált.

Ezzel a frissített értékek

  • búza esetében 750 millió tonna,
  • a szemes terményeknél 1 361 millió tonna,
  • a rizsnél 500 millió tonna

az idei szezonra.

Mindezekkel a FAO szerint a 2018-as szezon végére minden idők legnagyobb gabonatartalékával (720 millió tonna) fogunk rendelkezni.

A gabonával való kereskedelem is nőhet, szintén rekordszintre, és elérheti a 403 millió tonnát Kína, az Európai Unió és Irán nagyobb kukoricaigénye miatt. Közben Oroszország szerepe mint a világ legnagyobb búzaexportőre megszilárdulni látszik, Argentína és Brazília lesznek a legnagyobb haszonélvezői a szemes terményekkel való kereskedelem bővülésének.

agrotrend.hu / FAO

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.