2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Agrárpiac

2017. május 08. hétfő • 13:57

Új fejezet kezdődik a magyar-kolumbiai kapcsolatokban

Jelentős kereslet mutatkozik Kolumbiában a fejlett piacokon már bizonyított magyar ágazati technológiákra és szakértelemre.

Az elmúlt években fejlődtek a magyar-kolumbiai kapcsolatok, a következő időszakban pedig gazdasági együttműködéseink kaphatnak újabb lendületet, miután nagyszabású fejlesztési projektek indulnak a latin-amerikai országban – írja a Világgazdaság. A sikeres piacra lépéshez a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) nyújt támogatást a hazai cégeknek helyi képviselete révén, április végén pedig külön szakmai napot is rendeztek a kolumbiai lehetőségek iránt érdeklődő cégeknek.

A Déli Nyitás külgazdasági stratégia eredményeként a Latin-Amerikába irányuló magyar kivitel 2014 és 2016 között 20 százalékkal nőtt, a múlt évben mintegy 330 milliárd forintot tett ki. Ezen belül Kolumbia irányába a magyar export 23 százalékkal bővült az említett időszakban, és további növekedés várható a megváltozott kolumbiai gazdasági környezet eredményeként.

„A magyar szerepvállalás Kolumbiában új szintre léphet, korábban hazánk az Európai Unió “Trust Fund for Columbia” programjához is hozzájárult, a közeljövőben azonban a megvalósuló újjáépítési és fejlesztési projektekben a magyar vállalkozások kaphatnak jelentős szerepet – hangsúlyozta a Világgazdaságnak Oláh Zsanett, az MNKH vezérigazgatója.

Oláh Zsanett több területen is komoly lehetőségeket lát a magyar vállalkozások kolumbiai piacra lépése tekintetében.

„A legfontosabb a mezőgazdaság és az élelmiszeripar,

hiszen jelentős kereslet mutatkozik Kolumbiában a fejlett piacokon már bizonyított magyar ágazati technológiákra és szakértelemre” – mondta. „Mindennek az intézményi keretei is lefektetésre kerültek, hiszen a Szakmai Napok keretében a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ együttműködési megállapodást írt alá kolumbiai társszervezetével

a mezőgazdasági kutatásokban való együttműködés szorosabbra fűzése érdekében”

– tette hozzá az MNKH vezérigazgatója.

Jelentős összegeket csoportosít át Kolumbia a fejlesztésekre. Az eddigi katonai célú kiadások egy részét az egészségügy, az oktatási szektor, illetve a halászat és a mezőgazdaság fejlesztésére fordítják.

„Elsősorban azokat a régiókat fejlesztjük, amelyek megszenvedték a konfliktust, tehát a mezőgazdaság és az ehhez kapcsolódó infrastruktúra élvez most prioritást” – mondta Jaime Alberto Cabal Sanclemente, Kolumbia bécsi, Magyarországra akkreditált nagykövete. A diplomata szerint ennek keretében elsősorban az exportképes kakaó, kávé és különféle gombafajták termelésére ösztönzik azoknak a területeknek a lakóit, ahol felszámolják a kokaültetvényeket.

A nagykövet szerint több szektorban is jelentős együttműködéseket alakíthatnak ki a magyar cégek, így például a mezőgazdaság területén, illetve az ehhez kapcsolódó feldolgozóiparban vannak kiváló befektetési lehetőségek, míg az egészségiparban és a vízgazdálkodásban elsősorban a fejlett magyar technológiai megoldásokra, és tapasztalatokra van kereslet.

agrotrend.hu / vg.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.