2021.04.11., vasárnap , Leó, Szaniszló

Agrárpiac

2017. július 28. péntek • 14:35

Új lehetőségek a szőlőtermelők jövedelemstabilizálására

A Magyar Szőlő és Bortermelők Szövetsége (MSZBSZ) néhány hónappal ezelőtt tartotta tisztújítását. Az új elnökség tagjai Fazekas Sándor miniszter meghívására egyeztetésen vettek részt a Földművelésügyi Minisztériumban. Az MSZBSZ a legrégebbi érdekvédelmi szervezet Magyarországon, amelyik szakmai munkájával megalapozta a mostani hegyközségi rendszert. Tevékenysége kiemelkedő jelentőségű, mivel a legnagyobb borpiaci szereplőként az MSZBSZ tagsága adja a teljes hazai borforgalom 60-65%-át.

Fazekas Sándor miniszter és Dr. Kiss István elnök megbeszélésén elhangzott, hogy a szervezet számára kiemelkedő jelentőségű témákat szeretnék rendszeres szakmai fórumokon az ágazati döntéshozatal részévé tenni. A szervezet évek óta professzionális piaci információkat és elemzéseket szolgáltat tagjaiknak, amelyekkel a piacra jutás kérdéseiben orientálják őket.

A miniszterrel folytatott beszélgetés egyik legfontosabb témája a szőlő volt, hiszen egészséges és jó minőségű alapanyag nélkül lehetetlen a színvonalas borkészítés.

Az MSZBSZ szeretné, ha

a felvásárlási árak és a felvásárlási szerződéssel kapcsolatos kívánalmak mihamarabb teljesülnének, hiszen számukra elsődleges szempont a szőlőtermelők jövedelemstabilitása és a piac kiszámíthatósága.

Ennek alapján a tárcával szakmai megbeszélések kezdődnek azért, hogy

a következő borpiaci évben már professzionális eljárásrendben folyhasson a szüreti készülődés.

Az MSZBSZ elnöke kitért a többutas élelmiszeripari csomagolás hazai alkalmazásával kapcsolatos kérdésekre, amely nem csupán környezetvédelmi, hanem gazdasági kérdés is. Az ebben a témában induló szakmai munka révén év végére elkészül a borágazatot érintő hatástanulmány.

A tárcavezető kitért a szőlőtermelők képzésének integrációja kapcsán azokra a fontos lépésekre, amelyekben számít az MSZBSZ tagságának javaslataira is.

agrotrend.hu / FM

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.