2022.10.02., vasárnap , Petra

Agrárpiac

2017. szeptember 01. péntek • 12:16

Új rekordot állíthatnak be idén a búzakészletek

Hazánkban viszont csökkent a learatott mennyiség. A minőséget illetően unió szerte igen vegyes a kép. Aratási körkép az AKI kimutatásaiból.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) legfrissebb, augusztusi prognózisa szerint az egy évvel korábbi rekordnál 2 százalékkal kevesebb, 742 millió tonna globális búzatermés várható a 2017/2018. gazdasági évben. Az elemzők továbbra is úgy vélik, hogy

a termelés kissé felülmúlhatja a szezon 738 millió tonnára becsült felhasználását. Ebben az esetben a készletek 248 millió tonnával újabb rekordot érhetnek el.

A Tallage francia piacelemző vállalat szerint a világ első számú búzatermelőjeként és -exportőreként számon tartott Európai Unióban összesen 141 millió tonna búzát takarítottak be a gazdák az elmúlt hetekben. Ez a mennyiség 4 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbi gyenge eredményt.

fotó:123rf

A teljes termelés közel felét két tagország, Franciaország és Németország biztosítja. Előbbinél – főleg az előző évi igen alacsony hozamok javulása révén – 31 százalékkal 36,6 millió tonnára nőtt a termelés. Utóbbinál a tavalyit éppen meghaladó mennyiség, 24,5 millió tonna került a magtárakban az idén.

A nagyobb termelők közül az Egyesült Királyságban 14,2 millió tonna (–2 százalék), Lengyelországban 11,2 millió tonna (+3 százalék) búza termett. Romániában a kisebb átlagtermés és a terület csökkenése miatt a 2016. évinél 6 százalékkal kevesebb, összesen 7,8 millió tonna búzát arattak a gazdák 2017 nyarán, míg Bulgáriában – a korábbi, terméscsökkenésről szóló várakozásokkal ellentétben – 4 százalékkal 6,4 millió tonnára nőtt a kibocsátás.

Magyarországon a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása alapján 929 ezer hektárról 4,9 millió tonna búza került a tárolókba, szemben a 2016. évi 5,6 millió tonnával. A termelés visszaesése jórészt a terület 11 százalékos zsugorodásának tudható be, hiszen az 5,2 tonna/hektár körüli hozam épphogy elmarad a 2016. évitől (5,37 tonna/hektár).

Ami a betakarított búza minőségét illeti, unió szerte igen vegyes a kép. Franciaországban és Lengyelországban számottevően javult a malmi búza aránya az összes termésen belül, azonban az Egyesült Királyságban, Romániában és Bulgáriában jelentősen szűkült a kenyérgabona idei kínálata. Összességében az EU búzatermésének 67 százaléka lett malmi minőségű (2016: 62 százalék).

Magyarországon az FM információi szerint a Dunántúl egyes részein 50 százaléknál magasabb a malmi minőségű búza aránya (pl. Győr-Moson-Sopron megyében 75 százalék, Vas megyében 65-70 százalék), az alföldi és észak-magyarországi megyékben azonban sok helyen takarmány minőségű a betakarított búza zöme (pl. Jász-Nagykun-Szolnok, Pest, Heves megyék).

fotó:Pixabay

Az USA-ban befejeződött az őszi búza aratása, és a tavaszi búzáé is a végéhez közelít. Tekintettel arra, hogy az őszi búza termőterülete az egy évvel korábbinál 15 százalékkal volt kevesebb, a 10,4 millió hektárról mindössze 35 millió tonna őszi búza került a tárolókba, ami az elmúlt 15 év leggyengébb eredménye.

A tavaszi búza terméskilátásai sem biztatóak, hiszen a nyár eleji szárazság és hőhullám maradandó károsodást okozott a növényzetben. Az USA agrárminisztériuma (USDA) utoljára augusztus 20-án minősítette a tavaszibúza-állományokat, amely szerint a teljes növényzet 34 százaléka kapott jó/kiváló minősítést, míg egy évvel korábban 66 százalékos volt ez az arány. A terület csökkenése tovább rontja a várakozásokat, 4 millió hektáron (–13 százalék) 10,3 millió tonna (–29 százalék) tavaszi búza teremhet (IGC). Az észak-amerikai ország összes búzakibocsátása (őszi, tavaszi, durum) 46,7 millió tonna lehet, ami 26 százalékos deficitet jelent az egy évvel korábbihoz képest. A kínálat szűkülése várhatóan visszafogottabb exportot (26,5 millió tonna, –8 százalék), és a készletek apadását (24,8 millió tonna, –23 százalék) eredményezi az USA-ban a 2017/2018. gazdasági évben.

fotó:123rf

A világ vezető búzaexportőr országai közül Oroszországban a hektáronkénti hozam jelentős javulása révén 80 millió tonna búzát arattak a gazdák 2017 nyarán, ez mindenkori rekordnak számít. A bőséges termés és a versenyképes áraik miatt a 2016/2017. évi szezonban kiszállítottnál 4 millió tonnával több búza, 32 millió tonna kivitelére kerülhet sor az új szezonban, ezzel megőrizhetik vezető pozíciójukat a főbb exportőrök sorában. Ukrajnában a termelés kismértékű csökkenése várható, 26 millió tonna (–3 százalék) termény kerülhet a tárolókba.

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) 150 dollár/tonna körüli szinten stabilizálódott a búza legközelebbi lejáratra szóló jegyzése augusztus negyedik hetében. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 150-155 euró/tonna tartományban hullámzott a termény front-havi jegyzése ugyanekkor. Magyarországon, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) árupiaci szekciójában továbbra sem érkezett vételi vagy eladási ajánlat a malmi és a takarmánybúzára, így a kereskedésük szünetelt. A fizikai piacon átlagosan 44 ezer forint/tonna körül mozgott az étkezési búza, 42-43 ezer forint/tonna között a takar-mánybúza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára augusztus harmadik hetében az AKI PÁIR adatai szerint.

Az AKI teljes gabonapiaci kimutatása itt olvasható.

agrotrend.hu / AKI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.