2022.10.04., kedd , Ferenc

Agrárpiac

2017. július 06. csütörtök • 08:51

Új üzemben csomagolják majd Szarvason a pulykát

Új csomagolóüzemmel bővül a szarvasi Gallicoop Zrt., a mintegy 1,65 milliárd forintos beruházásból megépülő üzem átadása jövő év első felében várható. A cég minden évben jelentős összeget, 700-800 millió forintot fordít fejlesztésre.

Erdélyi István, a Gallicoop Zrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette: a több mint kétezer négyzetméteres üzem létrehozása technológia fejlesztését jelenti, a beruházás gyorsabb vállalaton belüli árukiszolgálást tesz lehetővé. A fejlesztéshez a Nemzetgazdasági Minisztérium nagyvállalati fejlesztésre kiírt pályázatán 50 százalékos támogatást nyertek.

A panírozott termékek - amelyekből 5 ezer tonnát gyártanak évente - további fejlesztése is szerepel a terveik között. Elmondta: évente 42 ezer tonna élő pulykát vágnak le, ennek 40-45 százalékát adja az export, a többit belföldön értékesítik. Évente 8000 tonna húskészítményt gyártanak, Nyugat-Európa valamennyi országába szállítanak.

fotó:MTI

Erdélyi István hangsúlyozta, hogy az ágazatot sújtó nehézségek - madárinfluenza, orosz embargó - ellenére az éves árbevétel 33,5-34 milliárd forint lehet idén, csaknem azonosan az előző évivel, és ezt tartanák a következő években is. Az eredmény 700 millió forint körül alakulhat idén az előző évi 662 millió forint után. A nyugat-európai piacon versenyképesek a termékeik, az osztrák, svájci, német piacokon hosszú évek óta jól teljesít, a horvát, román, szlovák és cseh piac forgalma is emelkedni tudott - jelezte.

A liba és a kacsaágazattal szemben a pulykaágazatot közvetve érintette a madárinfluenza-járvány, amelyhez hasonló mértékű az elmúlt 12 évben nem alakult ki. Idén augusztustól javulhat a helyzet, a piacok az átmeneti korlátozások megszűnésével, augusztus 26-tól újranyílhatnak, és visszaszerezhetik a korábbi pozíciójukat.

Kitért arra is, hogy a 2018 végéig meghosszabbított orosz embargó is jelentősen sújtja az ágazatot és a céget, az orosz piacot az elrendelt embargó miatt véleménye szerint végleg elvesztették, ugyanis az oroszok mostanra önellátásra rendezkedtek be. Az elmúlt 25 évben kialakított termelési struktúra - állattartás, tojástermelés, takarmányozás - átsegíti az elmúlt időszak nehézségein a céget.

A legnagyobb kihívás a munkaerő ellátás lesz a jövőben a vezérigazgató szerint, az idősebb szakemberek pótlásának megoldása nehéz, a béremeléseket támogatják. A cég ezer dolgozót foglalkoztat közvetlenül, és közvetve további ezret.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.