2021.12.06., hétfő , Miklós

Agrárpiac

2019. február 19. kedd • 13:48

Újabb importvámok a láthatáron, veszélyben az USA és az EU megegyezése

Habár a két ország között megkezdődhetnek a kereskedelmi tárgyalások, sokan arra számítanak, hogy hamarosan ismét kiéleződhet a feszültség az Atlanti-óceán két partja között.

Bizonyos feltételekkel jóváhagyta az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi tárgyalások megkezdését a feszültség enyhítése érdekében az Európai Parlament (EP) illetékes bizottsága (INTA).


Az Egyesült Államok azt akarja, hogy a tárgyalásoknak a mezőgazdaság is része legyen - fotó: 123rf

A nemzetközi kereskedelmi szakbizottság után még az EP plenáris ülésének, illetve a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia az egyeztetések megindítását, valamint a tárgyalási mandátumot.

Az INTA az Európai Bizottság (EB) javaslatainak megfelelően arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ipari termékek vámmentességéről és a gazdasági kapcsolat további mélyítését elősegítő közös szabályozási keretekről szóló

tárgyalásoknak ki kell terjedniük a gépjárművekre és az autóalkatrészekre, a mezőgazdaság esetében viszont ezt kizárta.

A képviselők leszögezték, hogy egy esetleges egyezmény megkötéséhez az acél- és alumíniumárukra tavaly kivetett amerikai büntetővámok eltörlésére is szükség van, és rámutattak, a jóváhagyáshoz nélkülözhetetlen az Európai Parlament egyetértése.

Amennyiben az Egyesült Államok újabb importvámokat rendel el a folyamatot felfüggesztik, amire szakemberek szerint jó esély van az autóipar vonatkozásában.

Fontosnak nevezték emellett

  • a civil társadalommal való konzultációt
  • és a fenntarthatósági hatásvizsgálatokat.

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy a tárgyalásoknak a mezőgazdaság is része legyen, amely azonban több EU-tag, és főként Franciaország számára különösen kényes téma, így ennek lehetőségét kifejezetten kizárták.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság (EB) elnöke még tavaly júliusban megállapodott Donald Trump amerikai elnökkel, hogy tárgyalásokat kezdenek az ipari termékek vámmentességéről és a nem autóipari termékeket érintő szubvenciók eltörléséről, az egyeztetések ideje alatt pedig egyik fél sem vet ki új vámokat.

Ennek ellenére sokan arra számítanak, hogy hamarosan ismét kiéleződhet a feszültség a két ország között.

Az európai-amerikai árukereskedelem értéke tavaly nagyjából 633 milliárd eurót tett ki. Az EU-ban 4,7 millió munkahely kapcsolódik az Egyesült Államokba irányuló exporthoz.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.