2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Agrárpiac

2017. február 23. csütörtök • 12:14

Változhat a gabonafélék és az olajosmagvak adózása

A gabonafélék és az olajos magvak áfakulcsának öt százalékra csökkentését kezdeményezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2018 elejétől, amikor megszűnik a fordított adózási lehetőség – írja a Világgazdaság.

Győrffy Balázs, a köztestület elnöke emlékeztetett: az Európai Unió 2018. december 31-ig tette lehetővé a tagállamoknak, hogy a gabonafélék és az olajos magvak vonatkozásában fordított adózást alkalmazzanak. Az érintett termékek esetében felmerülhet a 18 százalékos áfakulcs alkalmazásának lehetősége is, de Győrffy Balázs szerint ez érdemben nem csökkentené a feketegazdaság újbóli térhódításának kockázatát, ezért javasolja a köztestület az érintett termékek 5 százalékos adókörbe vonását.

A kamara elnöke szerint az egyes gabonafélékre és az olajos magvakra 2012-ben bevezetett fordított adózás beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hatására az érintett termékeknél jelentősen visszaszorult a korábban drasztikus méreteket öltő áfacsalás, a fiktív export, és számottevő mértékben tisztult a piac.

A kamarai elnök szerint 2018. január elsejével célszerű lenne 5 százalékra csökkenteni az áfa mértékét az UHT- és az ESL-tej, a zöldség-gyümölcs, a kenyér, a péksütemény, a hal, a vadhús, a szarvasmarha, a méz és a sertésbelsőség esetében is.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.