FÓKUSZBAN

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

Ezek a könnyítések a termeléshez kötött támogatásoknál

A 2018. évi egységes kérelem benyújtásakor az elektronikus ...

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. De ugyanígy fertőzi ...

Algafix®, a magyar biostimulátor

Algafix®, a magyar biostimulátor

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. ...

Agrárpiac

2017. november 13., hétfő • 16:06

Vámháború robbanhat ki a liszt miatt a Balkánon

Pristina védővámot vezetett be a szerb lisztre, mellyel a szerb kormány szerint megpróbálja ellehetetleníteni a szerbiai liszt Koszovóba való szállítását. A szerb kormány, a kereskedelmi, idegenforgalmi és távközlési minisztérium tiltakozik a döntés ellen, vámháború robbanhat ki.

A többségében albánok lakta, Szerbiáról levált Koszovó döntéshozói szerint a szerbiai termelők áron alul, gyártási áron értékesítik Koszovóban a terméküket. A vállalatok mostantól tonnánként negyven euró vámot kötelesek fizetni a Szerbia és a Koszovó közötti határon. Pristina álláspontja, hogy a szerbek nehéz helyzetbe hozzák a koszovói termelőket azzal, hogy áron alul értékesítik a lisztet.

A védővám bevezetése mögött azonban nem csak gazdasági okok állnak, hanem politikai, társadalmi okok, feszültségek is – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Endrődi-Kovács Viktória egyetemi adjunktus. Amennyiben igaz, hogy a szerb vállalatok áron alul adták el a lisztet Koszovóban dömping árat alkalmazva, akkor a lépés indokolható, ám ennek bizonyítása nem egyszerű – magyarázta a szakértő.

Mindenképpen a koszovói lakosság jár rosszul, hiszen a vám kivetésével nagy valószínűséggel csak magasabb áron tudják majd a jövőben megvásárolni a lisztet, a kereskedők a vám értékét általában a lakosságra hárítják vagy az országban lévő kevesebb lisztmennyiség hajthatja fel a liszt árát.

A koszovói liszttermelő vállalatok ezzel a lépéssel előre láthatóan jól járnak, hiszen legfőbb versenytársaik kerülnek versenyhátrányba és a hazai, koszovói termelők megemelhetik a liszt árát is, ezzel növelve bevételüket. A konfliktus akár egy vámháborút is kirobbanthat, hasonlóan 2011-hez, amikor a két fél kölcsönösen embargót vezetett be a másik fél termékeire – hívta fel a figyelmet a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa.

Mint azt az újvidéki Magyar Szó megírta, Rasim Ljajic szerb kereskedelmi miniszter állítása szerint Pristina megpróbálja ellehetetleníteni a szerbiai liszt Koszovóba történő szállítását. Ljajic cáfolta, hogy a szerbiai vállalatok áron alul értékesítenék lisztjüket Koszovóban. A miniszter szerint ugyanazon az áron értékesítik a szerb lisztet, mint Macedóniában, Montenegróban vagy Bosznia-Hercegovinában. Szerinte logikus, hogy Pristinában nem annyiért adják el a szerbiai lisztet, mint például Tiranában.

Amennyiben a rendelkezést nem függesztik fel, Szerbia kezdeményezi, hogy hívják össze a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás közös bizottságának rendkívüli ülését.

agrotrend.hu / magyarhirlap.hu