2022.10.02., vasárnap , Petra

Agrárpiac

2016. május 15. vasárnap • 08:00

Van, ahol a termés kétharmadát elvitte a fagy

Baranyában Siklós térségét érintette leginkább az április utolsó napjaiban könyörtelenül lecsapó fagy. Egyes szőlőültetvényeken 60-70 százalékos terméskiesésekre is számíthatnak a gazdák.

Idén januárban még egy kis – legalább mínusz 10 fokos – hidegért és egy kis hóért fohászkodtak a gazdák a szőlő jobb telelése érdekében. De a fagyot nem április végére várták. Hiszen már a tavalyi év is megmutatta, hogy milyen kockázatos a rügyfakadás után érkező mínusz.

A gazdák visszajelzéseiből már tudható, hogy a Villány–Siklósi borvidéken utóbbi város körzetében tarolt a két hete érkezett szeszélyes hideg. A Nagyharsány–Siklós–Diósviszló–Hegyszentmárton tengelyen foltokban akadtak olyan ültetvények, amelyeken 60-70 százalékban megsemmisültek a tavasz folyamán alapos lendülettel induló szőlőhajtások. Ezekben a térségekben a kisebb, 8-10 százalékos fagykár szinte általánosnak mondható.

– Villányban nem tapasztaltunk figyelemre érdemes, kiemelkedő káreseményt, Siklós körzetében viszont lényegesen rosszabb a helyzet – mondta a bama.hu érdeklődésére Bock József, a Villányi borvidék elnöke. – A gazdák főként a Zuhánya és a Göntér dűlők oldalában jeleztek nagyobb károkat, hasonlóról számoltak be a kisharsányi szőlőhegy körzetéből is. A jelenség érdekessége, hogy nemcsak a mélyebben fekvő részeken, hanem a domboldalakon is aratott a fagy, ami nem kímélte sem a fehér, sem pedig a vörös szőlőültetvényeket.

A neves borászszakember elmondta, hogy az első felmérések alapján az idősebb tőkék – bár az idei termőképességüket elvesztették – nagyobb károsodás nélkül átvészelhetik a tavaszi fagyot. A termőképes főrügyek helyét átvevő mellékrügyek biztosítják a szőlő idei vegetációját. Ezekről szüret nem lesz, viszont jövőre visszaerősödve újra termőképesek lehetnek a tőkék.

Lényegesen nagyobb a gond azokkal a két-három éves telepítésű fiatal ültetvényekkel, ahol a mellékrügyek sem tudják életben tartani a még nem kellően megerősödött egyedeket. A kár mértéke így július végére, augusztus elejére mutatja meg magát teljesen, akkor lehet majd látni, hogy hol lesz szükség új szőlővesszők ültetésére az elpusztult tőkék pótlása érdekében.

Az esős idő tesz be végleg az epernek

A gyümölcskedvelő, befőző emberek sokkal korábban is szembesülhetnek a fagy okozta kárral: a hazai epertermés harmadát vitte el ugyanis az április végi fagy, és a májusi esők tovább ronthatják az idei eperkínálatot a most induló szezonban. A következő hetek időjárása sorsdöntő lehet, ugyanis ha az április végi fagy mellé – amely jócskán betett az idei termésnek – megérkezik a májusi hűvös és esős idő, az már óriási károkat okozhat a szabadföldi epertermelésnek, lényegesen kevesebb teremhet a gyümölcsből.

A szabadföldi epertermelés problémája a jelentős csapadék, amire sajnos az elkövetkező napokban az időjárás-előrejelzések szerint számítani kell. Az eső következtében a gombás betegségek jóval gyorsabban támadnak, ha folyamatosan esik, elrohad a gyümölcs. Márpedig, ha ez bekövetkezik, hiány alakulhat ki a magyar eperből, ami jelentős drágulást okozhat a piacon.

agrotrend.hu/bama

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.