2020.04.05., vasárnap , Vince

Agrárpiac

2016. július 15. péntek • 10:06

Várja a szalmát a pécsi erőmű – 200 ezer tonnára van igény

Idén is folytatja mezőgazdasági melléktermék felvásárlását a pécsi erőművet üzemeltető Pannonpower. A Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó vállalat a térség agrárvállalkozóitól szerzi be a Pécsett működő biomassza-tüzelésű erőmű működtetéséhez szükséges tüzelőanyagokat, amiből mintegy 3,5-4 milliárd forint pótlólagos forráshoz juthatnak a gazdák.

Mivel az alapanyagok felhasználásánál fontos szempont a nedvességtartalom, a 12 százalékosnál alacsonyabb nedvességtartalmú alapanyagokért felárat fizet a társaság. A közleményben arra is kitértek, hogy a mezőgazdasági melléktermékek hasznosítása mintegy 31 ezer lakást és 450 közintézmény hőigényének kielégítését segíti.

A felvásárlás részleteiről Lenti Ákos, bálázott lágyszárú tüzelőanyag beszerzőt kérdeztük.

Idén mennyi szalmát vásárolnak fel?

A pécsi bálázott lágyszárú mezőgazdasági mellékterméket felhasználó erőművünk évente mintegy 200 ezer tonna tüzelőanyagot használ fel. A most kezdődő szalmaévben is ekkora mennyiség beszerzését tervezzük. Részleteket a biomassza.pannonpower.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.

Miért éri meg a gazdáknak szerződni az erőművel?

Az erőmű hosszú távon fenntartható modellben érdekelt, így a velünk szerződő beszállítók egy kiegyensúlyozott, stabil és biztos partnerrel szerződnek. Beszállítóinkat minden esetben késedelem nélkül kifizetjük, így a bálákból származó bevétel rendszeres és kiszámítható, ami tapasztalataink szerint, nagy érték a mezőgazdaságban. További előnye az erőművel folytatott együttműködésnek, hogy a tüzelőanyagra a mezőgazdasági szezonon kívüli időszakban, késő ősztől kora tavaszig is ugyanúgy szükség van, így a beszállítóink azokban az időszakokban is munkához (és ezáltal jövedelemhez) jutnak, amelyek korábban holtszezonnak számítottak.

Mi az a távolság, ahonnan még érdemes szállítani?

A beszállítás gazdaságosságát a piaci viszonyok határozzák meg. A tüzelőanyagunk legnagyobb része a környező megyékből, az erőmű 80-100 kilométeres körzetéből származik, de bizonyos feltételek teljesülése esetén – például visszfuvar szervezésével – akár ennél nagyobb távolságból is érkezhet tüzelőanyag.

Milyen típusú bálákat vesznek át?

A rendszerünk a nagyméretű kockabálára optimalizált: a 90×120×250 centiméteres, bálánként 400-700 kilogrammos tüzelőanyagot tudjuk könnyen tárolni és a kazánhoz eljuttatni. A piacon ugyanakkor az ettől eltérő méretű és minőségű bálák kínálata is óriási, ezért érdekeltek vagyunk abban, hogy ezeket a bálákat is fogadni tudjuk a jövőben.

Milyen növények azok, amelyek elégethetők?

Gyakorlatilag minden olyan mezőgazdasági mellékterméket felvásárolunk, amely bálázható. Ilyen a gabonafélék: árpa, rozs, zab, búza, triticale szalmája és a repce-, a napraforgó-, vagy a kukoricaszár is alkalmas lehet tüzelőanyagnak. Ugyanígy energiát tudunk kinyerni a bálázott nádból, vagy myscanthusból, de akár az árkok, rétek, csatornák karbantartásából származó fűkaszálékból is. Mindez azt is jelenti, hogy a tüzelőanyag előállítására nemcsak a búza aratását követő néhány hét áll rendelkezésre, hanem egy jóval hosszabb idő, ami az árpa betakarításától egészen nyár végéig tart.

Tavaly mennyit vettek, és mi a hosszú távú terv?

Az erőmű működéséhez minden évben mintegy 200 ezer tonna tüzelőanyagra van szükség, a tavalyi beszerzésünk is megközelítette ezt a mennyiséget.

agrotrend.hu/ G.G.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.