2020.02.26., szerda , Géza,Vanda

Agrárpiac

2015. december 02. szerda • 12:24

Vége lesz a földpiaci kivételezésnek

Egyenlő feltételeket lehetne teremteni a termőföldbérleti piacon a Fidesz szerint, a kormánypárti törvénymódosító javaslatot azonban nem támogatja az ellenzék.

Tárgysorozatba vette tegnap a hosszú távú szerződéssel bérbe adott termőföldek bérleti díjának módosítását lehetővé tevő törvénymódosító javaslatot az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága. A jogszabály előterjesztője, Győrffy Balázs, az agrárgazdasági kamara elnöke, fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy javaslata a tíz évre vagy annál hosszabb időre kötött szerződésekre vonatkozna. Az árak felülvizsgálatára a szerződés megkötésétől számított öt év után nyílna lehetőség. Felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak az áremelésre, hanem annak csökkentésére is lehetőség nyílna, a lényeg, hogy minden gazdálkodónak azonos feltételeket szeretnének teremteni. Elsősorban megszüntetnék azt a helyzetet, hogy egyesek az államtól jócskán a piaci ár alatt bérelnek földeket, amellyel behozhatatlan versenyelőnyt élveznek. A módosító javaskat értelmében adásvétel esetében szerződésátruházás jönne létre, amivel a régi tulajdonossal kötött megállapodás megszűnne, az új tulajdonos és a bérlő között pedig – változatlan tartalommal – automatikusan létrejön az új megállapodás. Az így létrejövő szerződésekre emiatt már nem lesz érvényes az új földforgalmi törvényben lévő kitétel, amely miatt nem lehetett hozzányúlni a 2014, vagyis a jogszabály életbelépése előtt megkötött földbérleti szerződésekhez. A jogszabály üzenete, hogy Magyarországon csak piaci alapon működő bérleti rendszerek működhetnek, nem lehet kivételeket kreálni – foglalta össze Győrffy Balázs.

Az ellenzéki pártok egyaránt támadták a tervezetet, egyértelművé téve, hogy nem fogják támogatni annak parlament elé vitelét. Magyar Zoltán jobbikos képviselő, elismerve, hogy valós problémát kívánnak kezelni a módosítóval, kései­nek tartotta annak felvetését. Győrffy Balázs ezzel kapcsolatban arra emlékeztette képviselőtársát, hogy a kormánypárt benyújtott egy módosítót a földtörvényhez, ami azonban éppen az ellenállásukon bukott meg, ezért kellett új eszközökhöz folyamodni. Ugyanerre hívta fel a figyelmét Legény Zsolt szocialista képviselőnek is, aki azt kérte számon, hogy a kétharmados földtörvényt kívánják megkerülni, és jelezte, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Mint arra az agrárgazdasági kamara elnöke rámutatott, a kormány nem kíván semmit sem megkerülni, csak megoldanának egy problémát, amiben az ellenzék vagy a megrendelők érdekében, vagy egyéb politikai okokból semmiféleképpen sem kíván együttműködni. Az LMP-s Sallai R. Benedek vádjára – miszerint a módosító gazdaellenes, mivel lehetővé teszi a bérleti díjak emelését – egyértelművé tette, hogy a piaci áron bérlők helyzete semmit sem fog változni. Azok a kivételes helyzetben lévő nagybirtokosok, akik az államtól 2010 előtt igen kedvező bérleti díjért bérelhették évtizedekre a földeket, viszont valóban számíthatnak arra, hogy akár a duplájára is nőhet bérleti díjuk. Ezzel pedig a gazdák többsége természetesen nagyon jól jár, hiszen megszűnik a megkülönböztetés, és mindenki azonos feltételekkel gazdálkodhat.

agrotrend.hu / Magyar Idők

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.