FÓKUSZBAN

Jó hibridválasztással és tőszámbeállítással a kukorica sem indul hátránnyal

Jó hibridválasztással és tőszámbeállítással a kukorica sem indul hátránnyal

A nem homogén területeken érdemes flexibilis csőtípussal ...

Így fordítható a barna erdőtalaj a termelők javára (+Videó)

Így fordítható a barna erdőtalaj a termelők javára (+Videó)

A barna erdőtalajoknak igen nagy a mezőgazdasági jelentősége, ...

Agrárpiac

2017. október 11., szerda • 09:42

Veszélybe kerülhet az országos hálózat? Számítanak minden gazdára a kamarai választásokon

Az agrár-élelmiszeripar teljes jövőjét befolyásolhatja a novemberi kamarai választások eredménye.

A gazdáktól kapott felhatalmazás határozza meg a köztestület érdekérvényesítő erejét – írja a Magyar Idők.

Nem tét nélküli a november harmadikán rendezendő kamarai választás. A tagok szavazataikkal nemcsak a köztestület felépítéséről és működéséről, hanem a hazai agrár-élelmiszer gazdaság egészének jövőjéről hozhatnak döntést

– jelentette ki Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke, a szervezet nagygyűlésén.

A Magosz minden bizonnyal a legesélyesebbnek számít a választásokon, hiszen a másik jelölőszervezet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) csak kilenc megyében állított jelölteket. Ezekben a körzetekben lesz valódi tétje a választásnak. (A listák – megyei bontásban – a NAK portálján elérhetők.)

– Az eddig elvégzett munka, a közös kiállás arra kötelez bennünket, hogy továbbra is a teljes hazai agrár-élelmiszeripar érdekeit képviseljük. Ez pedig csak úgy jöhet létre, ha minél nagyobb felhatalmazást kapunk a gazdáktól e munka elvégzésére – fogalmazott.

Elmondta: a Magosz mint jelölőszervezet kellő súllyal képviselteti magát a listákon, az 1480 küldött negyven százalékát a 17 szakmai szervezet delegálta. – Az elmúlt öt évben olyan kamarát hoztunk létre, amely erős tudás- és információs bázissal rendelkezik, a legkisebb falutól Brüsszelig teljes körű képviseletet biztosít a tagjainak.

Ez még egyetlen szervezetnek sem sikerült az országban – emelte ki. Megjegyezte ugyanakkor, hogy ha érdemi munkát és nem látszattevékenységet akarnak végezni, ahhoz erős háttérre van szükség. Jakab István szerint egy százfős kamara – amelyet a MOSZ kampányában szorgalmaz – legfeljebb egy nagyobb megyét tudna kiszolgálni, nem egy országos hálózatot.

A MOSZ eltörölné a kötelező tagságot is, ezzel azonban Jakab István a kamara teljes működését, s ezen belül annak a 650 fős falugazdász-hálózatnak a létét kockáztatná, amely eddig mintegy ezermilliárd forintos támogatáshoz segítette a termelőket, s amelynek létrejöttét követelték a 2005-ös gazdatüntetésen.

Győrffy Balázs, az agrárkamara jelenlegi elnöke és a következő ciklus elnökjelöltje elvtelen magatartásnak nevezte, hogy a szocialistákhoz kötődő szervezet politikamentes kamaráért kampányol. – Épp azok az MSZP-ből kibukott agrárpolitikusok akarnak pozícióhoz jutni a kamarai választások során a MOSZ színeiben, akik ellen 2005-ben az utcára vonult a magyar agrártársadalom – emelte ki.

Jelezte: ne felejtsük el, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöksége dönt arról, hogy helyben ki vásárolhat földet és ki nem, hiszen az általuk képviselt grémium hagyja jóvá az adásvételeket. – A gazdák érdeke, hogy továbbra is a gazdatársaik legyenek ebben a döntési pozícióban, ne pedig a korábbi téeszelnökök – húzta alá.

Majd hozzátette: ennek megfelelően fontos, hogy november harmadikán minél többen az urnákhoz járuljanak, ez adhatja meg ugyanis a felhatalmazást a köztestületnek arra, hogy megfelelő erővel érvényesítse a gazdálkodók érdekeit a törvényhozásban és a piacon egyaránt.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.