2020.04.05., vasárnap , Vince

Agrárpiac

2018. április 23. hétfő • 15:54

Veszített a népszerűségéből a zeller, a céklafogyasztás folyamatosan bővül

Az egészséges életmódra való törekvés a vásárlói szokásokat is átalakítja, a zöldségek-gyümölcsök terén is eltolódás érezhető. Új fajták is megjelentek a hagyományos, télen is elérhető terményekből. Az egészséges zöldség ma már nemcsak salátaként, de chips vagy ivólé formájában is népszerű.

Egyre kevesebben foglalkoznak zellergumó termesztéssel az országban. A szabadföldi zöldségnövény vetésterülete folyamatosan csökken, a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a zellergyökér termése 44 százalékkal 6,32 ezer tonnára csökkent 2016-ban az egy esztendővel korábbihoz képest – írja a Magyar Idők.

fotó:Pixabay

A zeller nem tartozik a legkedveltebb zöldségek közé, a népszerűsége a fogyasztók körében is csökken – a magyarok évente 0,5-0,8 kilogrammot fogyasztanak a terményből –, a visszaeső hazai termelést ugyanakkor még így is importtal kell kiegészíteni.

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) jelentése szerint a külföldről származó zöldség a hazai kínálat mintegy 25-30 százalékát teszi ki. Elsősorban Hollandiából vásárolunk zellert, a behozatal az elmúlt évben 20 százalékkal 2,23 ezer tonnára csökkent. Értékben még ennél is jelentősebb volt a visszaesés, az importtermény összértéke 21 százalékkal 368 millió forintra csökkent az elmúlt évben. A kivitel ugyanakkor nőtt, mintegy 12 százalékkal több zellergumót exportáltak a hazai termelők.

Az idén emelkedésnek indultak az árak, a budapesti nagybani piacon a belföldi kilogrammos kiszerelésű gumós zeller ára az év első 15 hetében átlagosan 16 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

A darabos kiszerelésű zöldség ennél jóval nagyobb mértékben, 50 százalékkal drágult, 165 forintos darabáron volt jelen a nagybani kínálatában. Míg itthon elsősorban zellergumót termesztenek a gazdálkodók, Nyugat-Európa országaiban a szárzeller a népszerűbb. Magyarországra tavaly mindössze 489 tonna szárzeller került, ami 38 százalékos csökkenésnek felel meg.

Míg a zellerből egyre kevesebbet fogyasztunk, addig a cékla népszerűsége fokozatosan emelkedik. Mindez elsősorban annak tudható be, hogy a hagyományosan téli savanyúságként fogyasztott zöldség táplálkozásban betöltött szerepe alaposan megváltozott az utóbbi években. Itthon a céklát a legtöbben feldolgozott formában vásárolják.

fotó:Pixabay

Ma már salátakeverékekben, szendvicsekben is használják, valamint céklalé, céklachips is bővíti az egészséges élelmiszerek választékát. A kínálatban a vörös mellett megjelentek a sárga és fehér gumójú fajták is. Bár a fogyasztás nő, az itthon megtermelt cékla mennyisége nem túl nagy, így importra szorulunk ebből a terményből is. Cékla elsősorban Németországból érkezik hazánkba, a behozatal tavaly 14 százalékkal 7,4 ezer tonnára nőtt.

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi kilogrammos kiszerelésű cékla ára nem változott (110 forint/kilogramm) 2018 1–15. hetében az előző év azonos idő- szakához képest.

agrotrend.hu / magyaridok.hu, AKI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.