Agrárpiac

Piac

Világszerte nőtt a baromfihús-termelés

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) májusban megjelent jelentése szerint az USA csirkehústermelése 4,6 millió tonna körül alakult 2017 első negyedévében, ami 2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának kibocsátását. Az USA 2017. évi csirkehús-kibocsátása 18,8 millió tonna körül várható, ez 2 százalékkal lenne nagyobb, mint 2016-ban volt, és az előrevetítés szerint 2018-ban elérheti a 19,2 millió tonnát, ami további 2 százalékos növekedést jelenthet az idei évihez képest.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió baromfihúsexportja 1,6 százalékkal 373 ezer tonnára emelkedett 2017 első három hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Hongkongba (+42 százalék), Ukrajnába (+49 százalék), Ghánába (+40 százalék), Kongóba (+119 százalék) és Vietnámba (+86 százalék) nőtt, míg Szaúd-Arábiába (–8 százalék), a Benini Köztársaságba (–4 százalék), a Dél-afrikai Köztársaságba (–53 százalék), a Fülöp-szigetekre (–56 százalék) és Oroszországba (–30 százalék) csökkent az uniós baromfihús-készítmények kivitele.

Az Európai Unió baromfihúsimportja 2,6 százalékkal 217 ezer tonnára csökkent 2017. január–márciusban az előző év hasonló időszakához képest. A legnagyobb beszállítónak számító Brazíliából 4 százalékkal kevesebb baromfihús érkezett a közösségbe, csökkent továbbá a Thaiföldről (–6 százalék), a Chiléből (–22 százalék) és a Svájcból (–16 százalék) származó baromfihús mennyisége, ugyanakkor Ukrajnából 43 százalékkal, Kínából 7 százalékkal és Argentínából 40 százalékkal nőtt a behozatal.

Foto: 123RF

A közösség baromfihúskülkereskedelmi egyenlege pozitív volt a megfigyelt időszakban. Az Európai Bizottság adatai alapján 2017 első 20 hetében 178 euró/100 kilogramm volt az egész csirke uniós átlagára, kismértékben csökkent az előző év hasonló időszakának átlagárához viszonyítva.

Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára (245,9 forint/kilogramm) 4,3 százalékkal volt alacsonyabb 2017 20. hetében az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 1,5 százalékkal csökkent, míg a csirkemellé 7 százalékkal, a csirkecombé pedig 8,5 százalékkal nőtt ugyanebben az összehasonlításban.

agrotrend.hu / AKI

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés