2021.11.27., szombat , Virgil

Agrárpiac

2017. március 29. szerda • 10:38

Visszaálltak a tojók a termelésbe - nem lesz tojáshiány húsvétkor

A felvásárlói árak a termelők szempontjából jól alakulnak. A megnövekedett kereslet miatt ugyan kisebb mértékben az árak is nőhetnek, komolyabb drágulástól azonban nem kell tartaniuk a vásárlóknak a tojásszövetség szerint. Nem lesz hiány tojásból a húsvéti időszakban.

A hosszú hónapokra elhúzódott madárinfluenza-járvány ellenére lesz elegendő tojás húsvét előtt a boltokban – mondta a Magyar Időknek Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke. A szakember szerint mára azok a gazdaságok is visszaállították az állományaikat, amelyeknek a fertőző megbetegedés miatt meg kellett szabadulniuk a tojóktól. – Minden termelő azon dolgozik, hogy ebben az időszakban tudja a lehető legtöbb tojást a piacra vinni – emelte ki. A húsvét ugyanis a tojáspiacon – a karácsonyhoz hasonlóan – csúcsidőszaknak számít, az ünnep előtti napokban alaposan megnő a kereslet a boltokban.

A kínálattal az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem lesz gond, külföldi szállítmányok is érkeznek, így minden bizonnyal egyetlen áruházban sem alakulhat ki tojáshiány. Az importra egyébként év közben is szükség van, a hazai termelés ugyanis nem képes ellátni a belpiaci fogyasztást. A behozatal aránya hozzávetőlegesen harminc százalék.

Fotó:Pixabay

Az árakban nagy változás nem várható, bár a megnőtt kereslet miatt kisebb drágulás lehet. – A felvásárlói árak a termelők szempontjából jól alakulnak, a tavalyi mélypont után konszolidálódott a helyzet. A termelők elégedettek a jelenlegi felvásárlási árakkal – mondta Végh László. A fogyasztói árakra az ünnepek előtt az importtojás sem lesz számottevő hatással, a húsvét ugyanis nem az az időszak, amikor dömpingáron árasztanák el a piacokat tojással az uniós termelők.

Az importnyomással kapcsolatban Végh László megjegyezte: bár a külföldi tojás az elmúlt időszakban rendre lenyomta a belpiaci árakat, a forgalmi adó csökkentésével és az ekáer (a közúti fuvarozás elektronikus nyomon követésének) megerősítésével sikerült kiszűrni az áfacsalással érintett szállítmányokat.

Az S-es méretű tojások problematikája ugyanakkor továbbra is fennáll. – Fel kell hívni a lakosság figyelmét arra, hogy azzal nem járnak jobban, ha az olcsóbb, de kisebb méretű tojást választják – jegyezte meg. Ezt a célt szolgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég életbe lépett rendelete is. Eszerint a boltokban azonos betűmérettel kell feltüntetni a tojás darabonkénti és kilós árát is. Végh László szerint az intézkedésnek köszönhetően javulhat a fogyasztói tudatosság, ugyanakkor megjegyezte: minden jogszabály annyit ér, amennyit betartanak, illetve betartatnak belőle. A húsvéti időszak jó lehetőséget nyújt arra, hogy kiderüljön, az új rendszer beváltja-e a hozzá fűzött reményeket.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.