2021.10.20., szerda , Vendel

Árutőzsde

2017. február 18. szombat • 09:50

A spekuláció és a technikai elemzések hajtják feljebb az agrárárakat

Szinte kivétel nélkül minden piacon folytatódott az áremelkedés a február 13-ával kezdődő héten. Az emelkedésben azonban továbbra sem játszott szerepet új, jelentős fundamentális tényező.

A hét elején a párizsi búza jegyzése átlépett egy fontos értéket és ez a technikai elemzéseket végzők szerint azt is jelenti, hogy Európában is véget érhet a folyamatos árcsökkenés és új trend alakulhat ki. A 172,-EUR/to-s árszint a márciusi határidős jegyzés esetében már hosszabb ideje lebegett az elemzők szeme előtt, mint elérendő cél, és mikor a jegyzés megközelítette ezt az értéket, hirtelen nagy mennyiségű ajánlat vált érvényessé, aminek köszönhetően kiugróan nagy forgalmat regisztrálhatott a tőzsde. Ez a jelenség ismert és bizonyos mértékig önbeteljesítő, hiszen, ha sokan várnak egy ugyanazon irányba történő elmozdulást, a sok kis apró ajánlat alapján lassan kúszik felfelé az árszint és egyszercsak robbanásszerűen jönnek létre az üzletek.

Ismét pizonytalan a piac sorsa – fotó: pixabay.com

Természesetesen ennek is meg van a korrekciója és előbb az USA-ban, majd Európában is megkezdődött az elmúlt napok eredményeinek besöprése és akik korábban vettek, elkezdték adogatni a magasabb árszinten a pozíciókat. Ennek következtében vált ismételten bizonytalanná a piac további sorsa.

Már korábban is érzékelhető volt, hogy a technikai elemzések a fundamentális tényezőkkel szemben nem sokáig tudnak érvényesülni és a bőséges kínálat, a vártnál is jobb búza-terméseredmények Ausztráliában már

középtávon is fékezni fogják az áremelkedést.

A chartbar.com grafikonján is láthatóak a fent említettek, a búza márciusi jegyzésének alakulásánál az egyes fekete függőleges vonalak mutatják a napon belüli ármozgást. A diagramm alatt lévő piros és zöld vonalak a napi kötésmennyiséget jelzik. A január végi nagy esésnél is kiugróan nagy volt a napi forgalom és az elmúlt két-három nap is a szokásos forgalom 1,5-2-szeresét tette ki.

A grafikon arról is árulkodik, hogy a tavaly augusztusi szintek fölé kerültek most az árak és ez adott okot a bizakodásra, hogy akár tartósan is ott maradhatnak az árak.

Tavaly ősszel a chicagói búza jegyzése is elért egy olyan mélypontot, ahol már kritikussá kezdett válni a helyzet. Az USA-ban a legnagyobb volumenben termesztett és a tőzsdei kereskedés gerincét adó lágy búza (SRW) árszintje tavaly augusztusban és november végén csökkent a kritikus 4 USD/bu alá (ez egyébként kb. 42.000,-Ft/to-nak felel meg), aminek már jelentős őszi vetésterület-csökkenés lett az eredménye. Ez az árszint a 10 évvel korábbi jegyzésekkel egyezett meg és emiatt várják azt az elemzések, hogy a most kezdődött áremelkedésszerű jelenség (mert még csak erről van szó, sajnos) tartóssá vállhat és ismételten magasabb árszintek fognak kialakulni.

A technikai elemzések sajátossága az is, hogy sokszor teljesen mindegy, hogy  milyen termékről van szó, egy bizonyos helyzetben, egy előre megírt forgatókönyv bekövetkeztével lehet számolni és ezt követi a piaci szereplők egy jelentős hányada. Mindezek eredményezték a heti fel-le mozgást,

a kereslet-kínálat most a nemzetközi téren alig kapott szerepet.

A többi terméknél is hasonló folyamat játszódott le, az olajosmagvak voltak a kivételek, de csak azért, mert már eddig is külön úton járt a szójabab, a repcemag- és olaj, valamint a pálmaolaj piaca. E termékkörben nem volt olyan mértékű a többlet termelése, mint a búzánál vagy a kukoricánál, így kereslet már hamarabb került fölénybe és emiatt az elmúlt hónapok már folyamatos áremelkedéssel teltek. Az új, 2017. évi termésű szójabab- és repcemagjegyzések egymás mellé állítása mutatja, mennyire együtt mozgott az elmúlt hónapokban a két cikk jegyzése, a szója kicsit idegesebben mozgott, de nagyjából egy trendet követett a két termék:

Itthoni híreinket illetően a búza piacán volt továbbra is inkább mozgás – az árak nálunk is feljebb csúsztak valamelyest, igaz,

a minőségi követelmények is magasabbak ezért az árért.

Változatlanul az a véleményem, van árkülönbség a minőségi kategóriák között, az euro-minőség továbbra sem ér többet 41.000,- / 42.000,- Ft/to-nál, míg a malmi búzára ma több helyről is 45.000,-Ft/t és 46.000,-Ft/to közötti árelképzelés is elhangzott és nem csak az eladók részéről. Az utóbbi árat egyébként olyan stabil, 13% körüli fehérjéjű és 32%-os sikérű búzáért kínálták, amelynek a sütőipari értéke is az átlag fölötti, W értéke 270-es, 0,7-0,8-as p/l érték mellett.

Várom a további erősödést a búzánál, úgy, ahogy eddig is, de a többi terménynél már nem vagyok bizakodó, főleg nem a kukoricánál, de egyelőre ott is a technikai elemzés győzött.

agrotrend.hu / BG

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.