2021.10.20., szerda , Vendel

Árutőzsde

2017. április 02. vasárnap • 19:00

A vártnak megfelelő áralakulás, aminek nem örülünk

A címben megfogalmazott hangulat egyoldalú, szubjektív, de talán többekre igaz a terménypiacban érdekeltek közül, mint ahányan ezt inkább jó hírnek tekintik.

Az történt, hogy a már említett március végi USDA (=USA Mg.Min.) adatait várja mindenki, aki a kereskedelemben részt vesz és ezért eléggé lanyha volt a hét. Túlnyomó többségében a hírek arról szóltak, hogy nagyobb vetésterület várható szójababból, nem kizárt, hogy a készletek is nagyobbak, mint korábban vártuk és tulajdonképpen minden abba az irányba hat, hogy továbbra is a kínálat uralja a piacokat. Ezt is vártuk egy hete és most, hogy be is következett a termelői oldal számára ez nem igazán jó hír, tovább nehezül a gazdaságos termelés.

Egyoldalú ugyanakkor a megfogalmazás, mert igenis a piaci résztvevők másik nagy csoportja, a feldolgozók, takarmányosok számára viszont

az alacsonyabb beszerzési árak javíthatják a jövedelmezőséget.

Nem is igazán szabad véleményt mondani az áralakulást illetően, de talán ezeket az elemzéseket olvasók közül még a felhasználók között is lehetnek olyanok, akik egyetértenek azzal, hogy az árcsökkenés folytatódó tendenciája már - újfent - akadálya lehet az alapanyagok beszerzésének.

Az európai piacok közül a párizsi tőzsdei jegyzések a repce kivételével tartottak voltak, egyes határidőkre a hét elejei szintekhez képest még emelkedést is lehetett tapasztalni, de általánosságban inkább a várakozás miatti alacsony érdeklődés volt jellemző.

A héten a Nemzetközi Gabonatanács is emelte az EU28 várható búzatermését és a 2017. évi mennyiséget 150 millió tonna fölé várják most - foto: pixabay.com

A korábbi szakértői becslések 143 millió tonnás adata után ez a búzetremés-emelkedés jelentősnek nevezhető és a megjegyzések arra utalnak, lehet ez még akár több is.

A fizikai piacon is csökkentek a jegyzések, az ajánlati árszintek – a fekete-tengeri árakat gyengítette az is, hogy a fő importőr Egyiptom több hajónyi (= többször 60.000 tonnányi!) áru átvételét lutasította el minőségi okok miatt, és ennek egy része feltehetően orosz származású volt. Emiatt is csökkent az ottani jegyzés a korábbi 200,-USD/to-t erősen megközelítő szintről mintegy 9-10 USD/to-val.

A másik számunkra kiemelkedően fontos termék, a kukorica áránál is bekövetkezett csökkenés, és ami további árcsökkenést eredményezhet, a kukoricánál a chicago-i jegyzés is inkább gyengült, semmint erősödött volna. Talán az új szezonra vonatkozó előzetes vetésterület adatok ezt majd módosítják, de erre még várnunk kell.

Az igazán jelentős és egyértelmű tendencia az olajosmagvaknál figyelhető meg – az európai piacot tükröző repcejegyzések folytatták a megkezdett trendet. Az itteni jó helyzetet az is erősítette, hogy a versenytárs termék, a pálmaolaj piaca is megnyugodott, így stabilizálódott az olajosmagvak általános helyzete, már nem kritikus. Ehhez várjuk most az USA-beli adatokat, ha azok a várakozásnak megfelelően alakulnak és nagyobb vetésterülettel lehet számolni, úgy a további árcsökkenés a legvalószínűbb. Úgy vélem, ezeknek a termékeknek a relativ magas árszintjét az még támogathatja, hogy az egyetlen tőzsdecikk, ami a múlt héten jellemzően emelkedett, az a kőolaj volt és ennek hatása lehet a biodízel és így az alapanyag árára is.

Az ábrán az utolsó napok megnyugvása is látszik, de azt is ki kell emelni, hogy

a búzánál hosszúidő óta nem volt ilyen alacsony az árszint,

a 2017. szeptemberi jegyzés még sosem volt ennyire lennt.

Hazai helyzetünk is nagyon hasonló, ami a közeljövőben nehézséget okozhat, az az exportkereslet árszintjének csökkenése, a búza esetében már említettek a kukoricánál is részben bekövetkeztek, a fő piacainkon 1-2 EUR/to-s csökkenés következett be. Az ó-termésre vonatkozó eladói ajánlatok alapján várható a szállítói pozíciók romlása, a legfőbb exportőröknek még jelentős mennyiség értékesítése van hátra és ez befolyásolni fogja a mi lehetőségeinket is.

agrotrend.hu / BG

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.