2021.09.17., péntek , Zsófia

Árutőzsde

2016. március 10. csütörtök • 16:00

Állandósult a kukorica ára is?

Brazília kukoricakivitele 2015 decembere óta rekord szintűre emelkedett, aminek következtében a belpiaci készletek jelentősen szűkültek. Ez a belpiaci árak emelkedését eredményezte a világ második legnagyobb kukoricaexportőrénél, ami növelheti a gazdák vetési kedvét a soron következő másodvetésű kukorica esetében.

A latin-amerikai ország az elkövetkező időszakban a kukorica helyett a szójabab kivitelére összpontosít. Noha az USDA február végén már közzétette az Egyesült Államok idei vetésterületére és kibocsátására vonatkozó várakozásait, a kukorica fronthavi jegyzését ez sem mozdította ki a nyugvópontról a chicagói árutőzsdén: 139 dollár/tonna szinten állandósult február végén és március elején. A piac figyelme az észak-amerikai ország időjárására, tavaszi munkáira és idei terméskilátásaira irányul a következő hetekben.

Foto:123RF

A párizsi árutőzsdén sem történt lényeges változás a kukorica kurzusát illetően, a február végi emelkedés jórészt az euró USA dollárhoz mért gyengülésére vezethető vissza. A BÉT en 42 ezer forint/tonna körül jegyezték a takarmánykukoricát a legközelebbi lejáratra (május) vonatkozóan március első napjaiban. Az AKI PÁIR adatai szerint a fizikai piacon 43–44 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a termény február második felében.

agrotrend.hu / AKI Agrárpiaci Jelentések

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.