2021.10.20., szerda , Vendel

Árutőzsde

2016. július 15. péntek • 10:01

Árutőzsde: alacsony árak vagy csak túlkínálat a gyenge minőségből???

A búza betakarítása teljes erővel halad, minden mozdítható kombájn jó esetben a földeken van és vágja a gabonát. Ennek ilyenkor így kell lennie, ez a normális menet. Másik oldalról viszont kezdődik a találgatás – na, az árak most éppen miért mennek arrafele, amerre.

Gabonásként és elemzőként azt látom, hogy minden arrafelé megy, amerre ez nagyjából várható volt. Nem érhet senkit meglepetésként, hogy a búza ára lefele mozdult, hiszen már több, mint egy éve látjuk, hogy a termelés jóval meghaladja a felhasználást és a készletek halmozódnak. Szerintem teljesen egyszerű képlet, hogy amiből sok van, az olcsóbb, mint amiből kevés.

Idén ehhez hozzáadódik még az is, hogy az elmúlt hetekben egy régió kivételével mindenhonnan jó hírek érkeztek – aminek máskor örülni szoktunk, az most ellenünk dolgozik. Ez a piacnak azt „üzeni”, nem kell rohanni a vételekkel, ráérünk még arra és ez most egyáltalán nem „Pató-Pál-os” várakozás, hanem teljesen ésszerű és racionális álláspont.

Egy kivétel van most és ez kelthet reményt, hogy fordul a piac, de ez ránk nem lesz érdemleges hatással az eddigi hírek alapján, sőt! Arról van szó, hogy amint a lenti ábrán is látszik, kb. két hete a búza jegyzése emelkedni kezdett a legfontosabb tőzsdén, Párizsban. A világkereskedelmi oldalról nézve talán nem ez a legfontosabb tőzsdei jegyzés a búza esetében, de nekünk Európa közepén ezt célszerű figyelnünk. Idén azonban ez csalóka képet mutat, mert egy sajátos eset állt elő. Amint azt korábbi beszámolóinkban és elemzéseinkben is írtuk, a franciaországi időjárás nem kedvezett a búzáknak és az alapvetően lágy búzákra specializálódott termelés eredményei egyre rosszabbak.

A héten megjelent elemzésében a Strategie Grains folyóírat számol be arról, hogy a francia eredmények a vártnál lényegesen rosszabbak lesznek. A tavalyi 40,4 M tonnás terméssel szemben idén 36,3 M tonnát tudnak majd betakarítani. Azt hogy mennyire változott a várakozás a kilátásokat illetően mutatja, hogy még júniusban is 7,38 to/ha-s átlagterméssel számolt az elemzés és ez mostanra 6,95 to/ha-ra csökkent.

Ami még ennél is kedvezőtlenebb, hogy a termés minősége is gyenge, sok esetben nem éri a minimális elvárást sem és vannak területek, ahol a növényegészségügyi gondok miatt a megtermett búza még takarmánynak sem jó.

A fentiek miatt kezdődött erősödés a párizsi tőzsdén és ez jó hír volt az elmúlt napokban. Tegnap már azonban – igaz, minimális forgalom mellett, az ünnep miatt -, de már csökkentek a jegyzések és a heti záráshoz közeledve további csökkenésnek lehetünk tanúi.

Az ábrán a kukorica jegyzését is feltüntettem, már csak azért is, hogy egyértelmű legyen, nem egyedi termékről van szó, a jegyzések alakulása gyakorlatilag azonos tendenciájú.

Itthoni helyzetünkre ennek kettős hatása lehet várakozásom szerint. Jobb lenne, ha nem lenne igazam, de az eddigi információk alapján itthon is sok lett a gyengébb minőségű búza és most ennek következtében mennek lefele az árak. A malmi igény bőven kielégíthető lesz, attól nem kell félnünk, hogy nem találunk majd kb. 1,2 M tonna jó malmi búzát.

Én azt hallom, hogy a várakozásokhoz képest 0,5 – 1 to/ha-ral nagyobbak lettek a hozamok és ez egyelőre inkább a jobb hírek közé tartozik. Ez alapján nem tartom elképzelhetetlennek, hogy az országos átlagtermés is meg fogja haladni az eddig várt 5,0 to/ha-os értéket és közelebb leszünk az 5,2 – 5,5 to/ha-hoz. Ha az ismert vetésterület alapján számolunk, akkor könnyen elérhetjük megint az 5 millió tonnás összes termésmennyiséget. Eddig is már 5,2 to/ha fölött volt az átlag, ha ez felmegy 5,5 to/ha-ra az rekord-termést jelent.

Azt is hallom ugyanakkor, hogy nem egészen az termett, mint amire gondoltak sokan. Biztos meg lesz ennek a magyarázata, mi is történt, de az egyik következmény az lett, hogy az átvételi helyeken szállító-eszközönként kell minősíteni a bevitt terményt. A termés minőségi heterogenitása olyan nagy mérvű, hogy nem lehet másként kiszűrni a gyengébb tételeket. Amit hallottam, az alapján a nagyobb tárolókat kell a gyengébb árunak fenntartani, sajnos a jó, hibátlan minőségre idén elég a kisebb kapacitás is.

Ennek jele, hogy folyamatosan ömlenek az értékesítési igények, de nem a malmi búzára, hanem a 11/220/76-os kategóriára vagyis a korábban euro-nak mondott minőségre. Egy-egy takarmány-tétel is előjön, de most úgy látom, az már végképp elfogadhatatlan a termelők számára, amit azért kínál a piac.

Az elmúlt napokban megjelentek különböző hírek, információk az árakról és ténylegesen az látszik, hogy a takarmány-búza árszintje 33.000,- Ft/to körül mozog, az euro minőség esetében talán elérhető a 35.000 Ft/to szint, míg a jó malmi minőségért 40.000,-Ft/to körüli, esetleg valamivel a fölötti árat lehet elérni. Vannak eladók, akik a minimum 13,5 % fehérjetartalmú és egyéb paramétereiben is kiváló búzákért már saját telephelyükön kérnek ennyit terményükért és nem irreális, hogy meg is fogják kapni.

Van egy szempont, amit ez elmúlt hónapokban is már-már rögeszmés módon szoktam emlegetni és ez a logisztikai kapacitások rendelkezésre állása. Sem a felhasználói igény, sem az őket kiszolgáló szállítási kapacitás nem korlátlan és ezért van az, hogy az említett árak kb. 2 hete még augusztusi szállításra voltak igazak, most azonban lassan már csak késő őszi vagy jövő évi szállításra szólnak az igények a változatlan vagy csökkenő árak mellett.

A közeli jövőben nem látok olyan tényezőt, ami jelentős és tartós áremelkedésben nyilvánulna meg, várhatóan a takarmány és a gyengébb minőség kínálata marad a meghatározó, ami az átlagárak csökkenésének irányába hat és ez a többi gabonaféle árára is hatással lesz. Ahogy az új-termésű kukorica ára is csökkent, úgy mind az árpa, mind a tritikálé árszintje várhatóan nyomott marad.

agrotrend.hu / Bidló Gábor - Budagabona

  • 2016. július 15. péntek • 10:01
  • TÉMA: Árutőzsde  
  • CÍMKÉK:

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.