2021.10.27., szerda , Szabina

Árutőzsde

2016. június 24. péntek • 14:52

Árutőzsde: az eladói szándékok kerültek túlsúlyba és ez nem jó hír a termelőknek

Elemzőként az elmúlt napokban nem tudtam túl sok jót mondani a termelő partnereimnek, de még a kereskedőknek sem. Ma reggelig úgymond csak nem-hivatalosan hallottam mindenfelől, hogy az árpa a vártnál jobbat ad, de a legújabb tájékoztatás alapján ez a vélemény erősödött.

Ez egyrészről jó hír, mert a nagyobb hozamok tudnak valamelyest javítani az árbevételen, másrészről viszont akadályozza a kereslet élénkülését és továbbra is az exportáraktól függ a piac. Ez nem kivételes helyzet, de sajnos idén nem a mi malmunkra hajtja a vizet.

Az egyik fajtabemutatón mondta Vancsura József a GOSZ elnöke, hogy a gabonatermesztésnél ne csak az egységárakat nézzük, sokkal inkább a hektáronkénti fedezetet kell figyelni és az értékesítési döntéseket is - többek között - aszerint kell meghozni. Ebből a szempontból nézve az egyik oldalra vonatkozó számtan azt mutatja, hogy a jelenlegi árelképzelések az árpára nem igazán kedvezőek. Nem teljes persze az általam ismert, követett ajánlati kör, de jellemzően tükrözi a piacot. Az árindikációk alapján az eladói telephelyi árak 35.000,- és 36.000,-Ft/to körül vannak és ha ezt összevetem a becsült hozamokkal az alábbi ábrán látható adatokat kapjuk:

Ebből elég nyilvánvaló, hogy az árbevétel a jelenlegi árak mellett alig ad kellő fedezetet, vagy legalábbis a termelési költségek határán van. Ugyanakkor nem valószínű, hogy a kialakult, negatív hangulatú piacon jelentősebb áremelkedés indulhasson el, mivel a fő versenytárs piacon, a Fekete-tengeri kikötőkben is jelentős az árpa kínálata és ez már kezd tükröződni a legfrissebb jegyzésekben is és a fizikai piaci árakban is.

Az árpa helyzetét befolyásolja még, hogy a nyugat-európai időjárás továbbra is csapadékos és ez a búzáknál már minőségi gondokat okozhat. Egyelőre még csak a takarmány minőség arányának növekedése tapasztalható, ami inkább az árak csökkenése irányába hat. További termés-kiesés esetén viszont már az is előfordulhat, hogy a kereslet az árpa felé fordul és ez stabilizálódást hozhat a piacon.

A búza jegyzésénél is a múlt héten kezdődött tendencia folytatódott, érdemi új hír nem volt a piacokon, a legfőbb kérdés a Nagy-Britannia mellett a pénzügyi piacokat is lázban tartó népszavazás várható kimenetele volt. Ez összességében inkább negatív hatásúnak bizonyult és ezért alacsonyabb forgalom mellett, kisebb lemorzsolódás volt megfigyelhető az árakban, amelyek a hét végére érték el legalacsonyabb szintjüket.

Ebben nem kis szerepe volt a tengeren-túli eseményeknek, ugyanis ott kedden igen jelentős árcsökkenés következett be. Ennek hátterében a már korábban elkezdődött korábbi vételi pozíciók zárása állt, két napon keresztül a pénzügyi alapok határozottan az eladói oldalra álltak és jelentősen csökkentették a nyitott kötésállományukat. Ez sem volt ok nélküli: itt is a BREXIT játszott befolyásoló szerepet – a bizonytalanság az árupiacokról elvitte a spekuláció figyelmét és a kockázatok csökkentése miatt is kerülhetett sor a nyitott kötések zárására. Nem utolsó sorban a korábban az árak emelkedésére játszók most nyereséggel tudtak kiszállni és ez még indokoltabbá is tette tevékenységüket.

Az olajosmagvak esetében is hasonló tendencia volt megfigyelhető. Számunkra kedvezőtlen, hogy a szója árcsökkenése a repcét is érinti és e két termék jegyzése a hét elejéhez képest mintegy 4 %-kal állt péntek délelőtt alacsonyabban, mint hétfőn.

A végére hagytam kukorica árának alakulását, mert ott érzem úgy, hogy a fordulat a legjelentősebb és igazolódni látom korábbi várakozásomat. Az ó-termésre szóló jegyzésnél látványosan csökkent az érdeklődés és az elmúlt két hónap felfutása mintha kifulladt volna. Ebben persze annak is van szerepe, hogy lassan kezdődik a kukorica betakarítása is a déli részeken, így aki csak tud, kivár.

A korábbi anomália még mindig fennáll és egyelőre nem úgy tűnik, hogy a búza ára felül tudna kerekedni a kukoricáén. Mindenesetre ez izgalmas, mert egyelőre teljesen kétesélyes a várható kimenetel. Az alábbi diagramon most csak az április közepe óta eltelt időszakot ábrázoltam, így is jól érzékelhető a bizonytalanság is az árak mozgásánál. Nagy várakozás előzte meg a mai tőzsde-nyitást, de az utolsó adaton látszik (ezt ebéd időben rögzítettem), nem történt elmozdulás, az ó-termésű kukorica folytatja a csökkenést, az új-termésre szóló jegyzések meg inkább tartottabbá váltak.

Mindent egybevetve a jövő hétre azt várom, hogy a betakarítás előre-haladása fogja a fő beszédtémát jelenteni, a kérdések a hozamokra és a minőségre koncentrálnak majd és az intenzívebb kereskedelem most még várat magára. 

agrotrend.hu / Bidló Gábor

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.