2023.06.01., csütörtök , Tünde

Árutőzsde

2016. május 16. hétfő • 14:36

Árutőzsde: továbbra is húz a piac – csak nehogy túl korán fulladjon ki

Úgy tűnik, az elmúlt napok eseményei azokat igazolták, akik szerint „úgyis lesz ez még drágább”. Hogy mikor ki mire gondolt, azt helyzete válogatta, de akik a kukoricára gondoltak, azoknak igazuk lett. De hogy meddig lesz így, az már más kérdés.

Egyértelműbbnek látszik a helyzet a szójánál bekövetkezett áremelkedésnél, hiszen ott olyan adat került közlésre, ami felbolygatta a kedélyeket és tovább erősíti az olajosmagvakkal kapcsolatos ár-elvárásokat.  Az ok az USA mezőgazdasági minisztériumának becslése, mert ott jelent meg, hogy a lassan véget érő 2015/16-os szezonban a korábban vártnál nagyobb lesz a bab exportja az USA-nak. A korábbi becslésekhez képest 1,5 – 2 millió tonnás növekedést még könnyebben vette volna a piac, de az, hogy emiatt a szezonvégi zárókészlet 15%-kal csökken, az már ugrást eredményezett az árakban. Azért is volt ez nagy hatással a piacra, mert majd’ mindenkit váratlanul ért.

A sokkot fokozta, hogy a rövidesen induló 2016/17-es szezonra is váratlan számok jelentek meg –az USDA optimista a szójabab exportjukat illetően és az ideihez képest 4 millió tonnával több kivitelével számol. Ezt nem fedezi a termelés növekedése – sőt, ott 3,5 millió tonnás csökkenést prognosztizálnak- így a szezon végére tovább csökken a készlet. Az elemzők által előszeretettel használt készlet/felhasználás arány így még rosszabb lesz és ez jelzés arra, jó lesz vigyázni. . .

Ez a helyzet éreztette hatását az egyéb olajosmagvaknál is és még a kicsit torzító ábrán is látszik a szójabab intenzív erősödése mellett a repce jegyzésének megugrása is a hét elején. A barchart.com szokásos ábráján a zöld vonal jelzi a szójabab Chicago-i jegyzését novemberi szállítási határidőre, míg a fekete vonal most a párizsi tőzsde augusztusra szóló repce jegyzését ábrázolja.

A szója mellett az USDA becslésében még az áremelkedésben bízóknak adott muníciót a kukoricára vonatkozó előrejelzés is, mert ott a következő szezonban nem várnak jelentős termelési többletet, a termelés és a felhasználás szintjét gyakorlatilag azonosra tették. Várható növekedés, de a korábbi évekhez képest csak a szinten tartásra lesz ez elegendő.

A jelenlegi helyzet így sokkal izgalmasabb, főként, hogy a hosszú hónapok egyhangúsága után most egyfajta átrendeződés érhető tetten. A címben megfogalmazott kételyem mögött az áll, hogy az a helyzet, hogy a kukorica drágább, mint a malmi búza, finoman szólva sem tűnik normálisnak.

Korábbi elemzésemben már említettem a kukorica drágulásának okait és most az látható, hogy az európai piac amellett döntött, inkább az Unión belülről keres árut. Ez történik itthonról és a Constantából is, de az egyéb Fekete-tenger-i kikötőkből is. Az is érdekes emellett, hogy a vételi szándék a következő másfél-két hónapban történő szállításra szól, mintha júliustól a vevők már nem számítanának annyira a kukoricára. A takarmányosok szempontjából a receptúrák átállítása az új-termésű takarmány árpára és búzára nem jelent komoly feladatot és ha az árak így maradnak, a kukorica gyorsan kikerülhet a receptekből.

Az itthoni „rally” is tart még, ki tudja milyen erősséggel fog ez jelentkezni, de már mintha itthon is azt lehetne hallani, nem is annyira kell azonnalra a kukorica. Mindenesetre ha a nemzetközi vizek felé kell szállítanunk – vagyis Constanta felé- akkor az ottani jegyzések alapján ma a dunai kikötőben berakott áru árszintje inkább a 45.000,-Ft/to-s árat közelíti, semmint a tőzsde júliusi jegyzésének árát, a 49.000,-Ft/to-t. Persze az eladási szándék nem is ebbe az irányba szól, hanem belföldre vagy vagonban és egyelőre ezek az árak a Dunántúlon 47.000,-Ft/to körül vannak, míg keleten ez alatt, hol 1, hol 3 ezer Forinttal tonnánként, de szállítóeszközbe rakva.

Az ábra is mutatja ezt a furcsa helyzetet – az áprilisban bekövetkezett emelkedés a kukoricánál tart tovább, míg az új termésű búza ára inkább lemorzsolódásra hajlik.

Úgy látom, óvatosnak kell lenni a kivárással – igaz, ami igaz: március elejéhez képest jobb a helyzet az ó-termésű termények esetében, de a világon mindenütt nagyok a készletek és ez kicsiben ránk is érvényes. Amit betakarításig nem szállítottak el, arra már az új szezonban kialakuló árak lesznek érvényesek. Nem abba az irányba mutatnak a dolgok, hogy az eddigi költségeket is fedezi majd az új termés ára, de változatlanul a természet az úr, az határozza meg, mi is lesz a végeredmény.

agrotrend.hu / Bidló Gábor

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.