2021.10.20., szerda , Vendel

Árutőzsde

2017. április 23. vasárnap • 18:48

Az agrárárak továbbra sem tudnak emelkedni

A húsvéti időszak rövidített kereskedelme nem hozott áttörést vagy jelentős változást az árak alakulásában sem a gabona-, sem az olajosmagvak piacain.

A termelési és felhasználási adatokban napvilágot látott új információk folyamatosan a nagyobb kínálatot erősítik meg, a kereslet különösebben nem adott új muníciót ahhoz, hogy el tudjon indulni egy határozottabb irányzatváltás.

Az elmúlt napokban a pénzügyi alapok is inkább az eladási oldalon voltak aktívak és a hét végén is csak az akadályozta meg Chicagóban a több hónapos új alsó értékek elérését a nap végén, hogy a nap közbeni jelentős árcsökkenést a heti zárás előtt egy ú.n. profit-taking, azaz nyereség-realizáló vételi hullám vissza tudta emelni a mélypontról a jegyzéseket.

Az elmúlt 12 hónap folyamán folyamatos árcsökkenésnek lehettünk tanúi – fotó: pixabay.com

Az árak főként a búza esetében zsugorodnak, ahol a jelenlegi árszintek az Egyesült Államokban a búzánál 16%-al alacsonyabbak, mint voltak egy évvel ezelőtt. A kukorica esetében viszont alig van változás, a 2017. évi új termésre szóló novemberi jegyzés jelenlegi szintje alig tér el az egy évvel ezelőtti szinttől.

A barchart.com által készített diagrammon a zöld vonal mutatja a kukorica, a fekete vonal a búza jegyzésénék változását, eltérését a tavaly áprilisi szinttől, mint alaptól.

A főbb hírek közül minket érintő, hogy Ukrajnából minden eddigi rekordot megdöntő gabona- és olajosmagexportot regisztráltak már eddig is, és a szezon folyamán

várhatóan nem csökken az eddigi exportdinamika.

Az időjárási helyzet Argentínában javult az elmúlt napokban és most már kisebb a komoly kár veszélye. A figyelem most már inkább az északi félteke időjárására és azon belül is a héten minket is érintő hideg beáramlásra irányult. Az elemzések alapján várható volt, hogy a front egyúttal csapadákot is hoz és ez most kedvező volt a földeknek. A kérdés ezt követően már Oroszország és Ukrajna területeire koncentrálódott, végülis ez is inkább megnyugtatóbb lett – a hideg elérte a területet, de hóval együtt érkezett és ez megvédte a vetéseket.

A csapadékhelyzet inkább Európa nyugati részén kritikusabb, de egyelőre az elemzések szerint nem katasztrófális a helyzet, de

nagy szükség van, lenne a csapadékra.

Franciaország a legfontosabb terület és a következő két hétre éppen csak - remélhetőleg - elegendő csapadék várható, mindössze 5-15 mm-nyi eső.

Az európai jegyzések is hasonlóan alakultak, bár a pénteki zárás még nem lett annyira gyenge, mint Chicagóban, de az esti zárás hangulata egyértelműen gyenge következő hetet vetít előre.

A diagrammunkon tavaly júliussal kezdődően tüntettem fel a jegyzéseket, mert így határozottabban látható, hogy milyen szűk sávban mozogtak a jegyzések és az idei márciusi jegyzés sem tért el lényegesen  az új termésre vonatkozó várakozástól.

A színekkel is kiemeltem, hogy szinte folyamatos az árak szintje, a búza és a kukorica között alig látható különbség:

Nálunk ennél jobb a helyzet, akik már be tudták fejezni a vetési munkákat, azoknak optimális volt a mostani csapadék, de akiknek még van hátra a földeken végzendő munkákból, várhatóan azoknak is lesz kedvező, a tavaszi munkákhoz alkalmas időjárás.

A piaci árakban nem várható változás, továbbra is tartott tendencia jellemző, amit a HUF/EUR árfolyam alakulása tud továbbra is befolyásolni.

Lényegesnek tartom, hogy

a búza belföldi ára látszólag „jelentősen” emelkedett,

de a legutóbbi eladások már egyre jobb minőségű árura vonatkoznak, így a mostani magasabb 45.000-46.000 Ft/to-s árak már a javító minőséget megközelítő árura vonatkoznak. Az azt el is érő tételek eladási árajánlata ezek után nem meglepő, hogy megközelítik az 47.000-48.000 Ft/to-s szintet is. A kulcskérdés, milyen mennyiségre és meddig lesz rá még vevő.

Kukoricánál a 40.000 Ft/to-s szint stabilizálódott, ahogy korábban jeleztük, a korábbi eladások miatt az árszintek tartottak maradhattak.

Az olajosmagvakkal kezdődött az új termésű árualapok beárazása, itt sem történt sok újdonság, változatlanul 100.000 Ft/to fölöttiek a vételi érdeklődések.

Lassan érdemes lenne elkezdeni a kalászosok beárazását is, nem nagyon lehet, illetve szabad várni „csodára”.

agrotrend.hu / BG

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.