2021.06.22., kedd , Paulina

Árutőzsde

2017. június 19. hétfő • 08:58

Az árakra pozitívan hatott az aszály híre

A betakarítható mennyiség a csapadékszegény időjárás miatt csökkenhet a búzatáblákon, az árakra pozitívan hatott az aszály híre. A búza mellett a kukorica világpiaci jegyzése is alaposan megugrott.

Múlt hét elején derült ki, hogy a hazai termelők tízszázalékos kiesésre számítanak az aszály miatt. Mindez azt jelentheti, hogy a múlt évi ötmillió tonnás össztermés négymillió tonna körül lehet 2017-ben – írja a Magyar Idők. Idén más államokban is a vártnál alacsonyabb lehet a betakarítható mennyiség. A kereskedelem azonnal reagált a módosított előrejelzésekre.

fotó:123rf

Lassú, de emelkedő trendben mozog a búza jegyzése a párizsi árutőzsdén. Az elmúlt hetekben folyamatosan ingadozott az árfolyam, legutóbb 169,50 eurós értéken zárult a termény kereskedése, ami az időszak legmagasabb szintjét jelenti. A chicagói piacon is lassú tempóban erősödött a búza jegyzése. Az utóbbi hat hónapban összességében tíz százalékkal drágult a termény a tengerentúlon. Az elemzők szerint jelenleg kérdéses, hogy tartósan 165 dollár fölé kerülhet-e a jegyzés.

Június első hetében erősödött a forgalom, ami kellő muníciót adhat a további erősödéshez. A magyar piacot továbbra is a kivárás jellemzi. Az árutőzsdén alacsony az érdeklődés a búza iránt, ahogyan az azonnali piac sem pörög. Az étkezési búzával hozzávetőlegesen 46 ezer, a takarmánybúzával pedig 42 ezer forint környékén kereskednek.

A kukorica esetében élénkebb a forgalom a hazai piacon. A tőzsdei árfolyam továbbra is stabilnak mondható, március elsejétől – egy apróbb áprilisi ingadozástól eltekintve – tartósan 44 ezer forintért lehet jegyezni a terményt. Az azonnali piacon is hasonló a helyzet. Bár az elmúlt hetekben felfelé indultak a kukoricaárak a párizsi tőzsdén, még így is hat százalékkal olcsóbban kel el az áru, mint egy évvel korábban.

A múlt héten 175 euró környékén állt a kukorica árfolyama a francia fővárosban. Chicagóban eközben jelentősen megugrott a termény ára, ami a forgalomra is ösztönző hatással volt. A 150 dolláros tonnánkénti ár az eladók fantáziáját is megmozgatta. A duplájára emelkedő forgalom 152,65 dollárig repítette a kukorica árfolyamát a tengerentúli tőzsdén.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.