2021.10.20., szerda , Vendel

Árutőzsde

2017. május 21. vasárnap • 08:20

Dél-Amerikából indult a dominók döntése

Ismételten egy olyan hétnek vagyunk a végén, amikor a szó szoros értelmében a Föld másik oldalán történik valami és ez befolyásolja a mi piaci lehetőségeinket is. Most azonban nem az El-Nino okozta időjárási anomália miatt került reflektorfénybe Brazília, hanem egy újabb politikai botrány.

Az egyébként is labilis piaci helyzetben a szokásosnál is nagyobbat robbant az a bomba, ami a brazil valuta egy nap alatti mintegy 7%-os leértékelődését eredményezte és ez a szójabab világpiaci árát is gyengítette. A következő dominó a chicagói tőzsdejegyzésének alakulása volt, ami ennek hatására szintén jelentősen esett, de már nem csak a szójabab, hanem a kukorica jegyzését is tovább nyomta lefelé.

Az amerikai hangulat persze átragadt Európára is és innen már jönnek, jöhetnek a mi gondjaink is. A párizsi tőzsdei jegyzések is átvették a negatív hangulatot és ennek eredményeként a napok óta tartó lemorzsolódás folytatódott.

A fizikai piacon is érezni lehet az ó-termés időszakának végét – sajnos egyre kevésbé van tényleges érdeklődés a júniusi szállításra.

A termelők túlnyomó többsége júliusban már inkább az új-terméssel fog reményeink szerint foglalkozni – fotó: 123rf

A fizikai piaci jegyzéseket az is nyomta, hogy a fő kínálatot adó Ukrajna és Oroszország a korábban vártnál nagyobb volumenekkel jöhet még piacra -főként kukoricából, de már az új-termésű búzából is. A héten megjelent információ szerint Oroszország több millió tonnával is nagyobb piaci részesedéssel számol 2017-től és az a tény, hogy a gazdaság időnként legyőzi a politikát, ismét megmutatkozott, amikor a török piacra sikerrel ajánlottak orosz árut.

Az egyéb fizikai piaci jegyzések utalnak a jó terméskilátásokra is -szinte valamennyi piacon az új termésre szóló jegyzések a mostani, azonnali szintek alatt vannak.

Az itthoni forgalomban is érződik a csökkenő lelkesedés – egyre alacsonyabb árakkal lehet találkozni, az árpára az indikáció 122-123 EUR/to, vagonba vagy uszályba rakva, a hírek szerint és ez alig haladja meg a 35.000,-Ft/to-s telephelyi árszintet.

Ezek után nem meglepő, hogy a búzára vonatkozó ajánlati árak is immár 40.000,-Ft/to alá kerültek,

egy pénteki vételi szándék a takarmánybúzára már csak vagonba rakva jelzett 39.000,-Ft/to-s árat. A szokásos euro minőségre is érvényesült a vevői távolmaradás a piacoktól, hiába kínáltunk 41.500,- / 42.000,-Ft/to-s telephelyi árból kiindulva árut, ellenajánlatot sem kaptunk.

Egyelőre nem látszik a kiút, nem látszik, mi hozhatna áremelkedést a piacokon. Néhány EUR/to-s sávon belül mozognak a jegyzések és a kereset-kínálati tényezők is inkább a tartott, de nem az emelkedő piac irányába mutatnak. Most is van egy bizonytalansági faktor, és ez a pénzügyi befektetők tevékenysége – egyelőre nem akarnak vevői oldalra állni, de ahogy tavaly is előfordult, amint változik a hangulatuk, jöhet korrekció. Ezt figyeljük most, van-e jele annak, hogy akár csak technikai alapon is, de megjelenik olyan tényező, ami fordíthat a hangulaton.

Az olajosmagvak piaca sem „lóg ki a sorból” – az átmeneti erősödést követően ismételten a korábbi csökkenés jött, egyelőre a beszámoló elején említett kritikus brazil helyzet is inkább lefelé nyomta a piacot. Ennél lehet egy olyan pont, ami fordulatot hozhat, ha ugyanis a termelők úgy ítélik meg, hogy veszélyes mértéket ölt az infláció, a nemzeti valuta értékvesztése, úgy

a kínálat visszatartásával reagálhatnak a helyzetre és ez megfordíthatja a trendet.

A barchart.com ábráján az amerikai szójabab és az európai repce jegyzéseket tüntettem fel, jól látható mennyire együtt mozog a két termék.

agrotrend.hu / BG

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.