2023.06.01., csütörtök , Tünde

Árutőzsde

2017. január 20. péntek • 10:32

Eltérően alakuló agrárárak: a pillanatnyi hangulat dönt

A hideg januári időjárás rendszeresen lehűti a kedélyeket, gyakran alakul ki ún. időjáráspiac, de most mégsem ez a fő oka az oldalazó áralakulásnak.

A meghatározó tényező a várakozás, mégpedig az Egyesült Államok új kormányzatának kialakításával kapcsolatosan. Egyelőre olyan nagy a bizonytalanság több téren is, hogy sem a pénzpiacokon, sem az árupiacokon dolgozók nem mernek nagyobb döntéseket meghozni. Az biztos, hogy inkább megvárják a tényleges intézkedéseket és addig is inkább csak az azonnali intézkedéseket hozzák meg.

Ez hűtötte le a piacokat, ennek eredménye, hogy

több terméknél is kisebb a napi forgalom, mint a megszokott.

A hangulat mindemellett változott a múlt hetihez képest: A búzánál az emelkedés az Európa keleti részét érintő sarkvidéki eredetű hideg miatt kezdődött, és eltelt egy-két nap, mire tisztázódott, hogy talán csak Lengyelország egyes részein lesznek olyan területek, ahol komolyabb kifagyással kell számolni. Jellemzően elegendő a hótakaró, az egy-két napos -15/-20 C fokos hideget a búza még elviseli. 

A kukoricánál az erősödést első körben még korrekcióként lehetett értelmezni, de az e heti szerdai áremelkedés mögött már a kereslet élénkülése is állhat az európai jegyzéseknél.

Az az olaszországi tőzsdei jegyzésekből is látszik, hogy a nem uniós kukorica árszintje mintegy 8-9 EUR/to-val magasabb, mint az Unión belüli áru jegyzése és ez is támaszt jelent a belső piaci árak némi erősödésének. Ez a folyamat azonban megszakadhat, amint nagyobb volumenben meg tud indulni a hajós forgalom a Fekete-tenger térségéből és onnan

agresszívabb ajánlatok érkeznek majd.

A jelenlegi piaci árak a legutóbb, keddi milánói tőzsdenapon az uniós árura 185-187 EUR/to között voltak, míg a csütörtöki bolognai tőzsdei árak 179-181 EUR/to között voltak, a tőzsdék beszámolói alapján. A fuvarköltségeket figyelembe véve ezek az árak a nyugat-dunántúli régióban elvben akár 42.500,-/43.000,-Ft/to-s eladói telephelyi árat is jelenthetnének, de a közúti fuvarkapacitások szűkössége miatt ezzel nem reális számolni. A rendelkezésre álló ajánlatok alapján az elérhető termelői, eladói árszint jó esetben is csak alig haladja meg a 40.500,-Ft/to-t szintet, a 42.000,-/43.000,-Ft/to-s ár vagonba rakva és majd csak májusi-júniusi szállítással és fizetéssel érhető el.

Jelzi ezt a budapesti tőzsde is, ahol a mai vételi ajánlatok márciusi szállításra 42.100,-Ft/to-ig emelkedtek, míg eladó már lett volna 42.500,-Ft/to szinten is. Ebben az árban már benne van a dunai kikötőbe történő beszállítás költsége is, így a tényleges eladói telephelyi árat még a szállítási költséggel korrigálni kell.

A következő napokban továbbra is az amerikai helyzet körüli bizonytalanság rá fogja nyomni bélyegét piacainkra – fotó: 123RF

Most úgy látszik, a pénzügyi befektetők inkább bíznak a kézzel-fogható termények határidős piacában, mint másban és ezért inkább a vételi oldalon jelentkeznek. Az észak-amerikai jegyzéseket nagyban befolyásoló pénzügyi alapok a múlt héten és az elmúlt napokban is összességében inkább vevők voltak, támaszt adva a jegyzéseknek.

A mai vélemények már azonban emlegetik a fundamentális tényezők fontosságát is és ezek változatlanul az áremelkedés ellen hatnak – a déli féltekén némi bizonytalanságot követően újra kedvezőbbre fordultak a körülmények. Ez alól az argentin szója betakarítása kivétel, ott a folyamatos csapadék már kedvezőtlen.

Szükség lehet még néhány napra a helyzet tisztázódása érdekében, mert időnként

részinformációk is megmozgatják a jegyzéseket,

melyek a jogosnál nagyobb hangsúlyt kapnak és némileg félrevezetőek lesznek. Ilyen volt az elmúlt napok híre, miszerint az USA búza vetésterülete 109 (!) éve nem volt olyan kicsi, mint a mostani és ez a hír bizony áremelkedést váltott ki. A mondandó másik felét már kevesebben hallották meg, ugyanis ez úgy igaz, hogy az őszi vetéseket vették alapul, miközben az USA-ban a tavaszi búza részaránya az összes termésen belül mintegy 25-30 %, amivel szintén számolni kell. Ez még jelentősen módosíthatja az összvetésterületet, már csak azért is, mert a tavaszi búza a malmi búzák közül a legjobb minőségű és így a legmagasabb árszintű, valamint várható, hogy a korábbi évekhez képest többen fogják ezt választani, módosítva a területek csökkenéséről szóló híreket.

Várjuk hát az újabb impulzusokat, merre mozdulhat a piac, mert most úgy tűnik, inkább lefelé van benne lehetőség!

agrotrend.hu / BG

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.