2021.10.20., szerda , Vendel

Árutőzsde

2015. november 19. csütörtök • 09:15

Gabonapiac: csendes oldalazás a mélypont közelében?

A múlt heti érdeklődéssel várt USDA becslést követően megnyugodtak a piacok, már-már túlságosan is csend van. A nemzetközi piaci jegyzések a korábbi másfél-két hónapban kialakult szintek körül mozognak és nem látható olyan fundamentális tényező, ami ebből tartósan ki fogja tudni mozdítani. Spekuláció persze van és – amint az lenni szokott – ha nincs semmi konkrétum, akkor keresünk valamit az időjárás környékén.


fotó: 123rf

Már hónapok óta beszédtéma az El-Nino áramlás hatása és amint az már több helyen is megjelent, a korábbi évekhez képest erősebb lehet a befolyása a következő szezonra. Ezek az előrejelzések azonban mindig tartalmaznak jelentős bizonytalansági tényezőt is és általában itt is érvényesül, hogy csak a rossz hír a hír. Emiatt kell némi fenntartással kezelni a rémisztő előrejelzéseket, de az azért biztosnak látszik, hogy most a világ gabona és olajosmag készletei nagyon magas szinteken vannak és a korábbi hasonlóan súlyosnak jelzett időjárási helyzet következményeit is figyelembe véve most kiegyensúlyozottabban várhatjuk a következő évet.

A múlt heti becslésben szereplő információk a héten jórészt megerősítést nyertek egyéb forrásokból is, talán a minket érintő adatok közül az orosz és ukrán betakarítás/vetés/export helyzet alakulásában voltak olyan információk, amelyek az enyhén erősödő piaci helyzetre engedhetnek következtetni. Ezzel szemben a nemzetközi tőzsdék jegyzései tovább csökkentek, most a párizsi MATIF-on jegyzett búza és kukorica árdiagramja mutatja ezt legszebben:

Amint az a korábbi diagrammokon is volt, a fekete vonal jelzi a búza, a zöld a kukorica árának mozgását. Mindkettő a 2016. márciusi határidőre szóló jegyzés és jól látszik az elmúlt két hónap várakozó, kitartó álláspontja. Az is követhető, amit az elmúlt hetekben már említettünk, a búza esetében a kereslet állandó és stabil volta kevésbé tette negatív hangulatúvá a piacot és egy kicsit erősödött a jegyzés.

A másik termékkör esetében nincs olyan piac, ahol a két számunkra fő fontosságú olajos mag együtt szerepel, ezért a barchart.com lehetőségeit felhasználva tettem egymás mellé az európai repce és az Egyesült Államok-beli szójabab jegyzését. Ezeknél nagyon jól követhető, hogy míg az USA-ban a szója kifejezetten negatív irányba mozgott, addig az európai repce-területek és a várható termés-mennyiség jövő évre gyakorolt hatása miatt a jegyzések erősödtek.

Itt hozzátartozik a teljes képhez, hogy mindkét termék esetében már a 2016. termésre vonatkozó jegyzést tüntettem fel, már csak azért is, mert így a hosszabb távú előregondolkozást jobban segítheti. Látható, hogy a szójabab jegyzések a mélypont közelében vannak és nem várják a piaci szereplők a jelentős emelkedést –hacsak El-Nino közbe nem szól-, de azért az ezen a szinten történő több éves stagnálás sem valószinű. (A fekete vonal jelzi a repcemag 2016. augusztusi, a zöld vonal a szójabab 2016. novemberi jegyzésének alakulását. Mindkét termék az eredeti jegyzési mértékegységben.))

Áttérve hazai dolgainkra, nem lehet sok újdonságról számot adni. A kukorica betakarítása a vártnak megfelelően lassan már mindenütt véget ér, az információk alapján továbbra is az 5,7 to/ha országos átlaghozam marad jellemző. A másik, idei sláger-termék, a szójabab esetében is befejezettnek tekinthető a betakarítás és sajnálatos módon az országos átlag nem érte el a 2 to/ha szintet. Ez alól a fő termelési régió Baranya a kivétel és újdonságként 2 to/ha fölötti átlaghozamot jelez a NAK Tolna és Komárom megyében.

A piaci mozgások egyébként itthon is lassulni látszanak, van ugyan folyamatosan érdeklődés búzára és kukoricára is, de egyre távolabbi szállítási határidőkkel és –sajnos- változatlan árakkal. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kicsit lemorzsolódtak az eladási lehetőségekhez kínált vételi árszintek, hiszen sem a tárolással, sem a finanszírozással kapcsolatos költségek így nem térülnek. Az elmúl napokban a Forint erősödött az Eurohoz képest és ez is a Forintban kialakuló árszinteket nyomja lejjebb. Így a hazai kereskedés is „oldalaz”, egy-egy kiugrás előfordul, de összességében inkább a lanyha piac jellemző.

agrotrend.hu / Bidló Gábor

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.