2021.10.20., szerda , Vendel

Árutőzsde

2016. február 05. péntek • 08:33

Gabonapiac: essen szó végre a pozitívumokról

Az elmúlt néhány nap időjárása talán nem csak engem derített jobb kedvre, a szürkeség és a latyakos idő elmúlta remélhetőleg a termelőket is megnyugtatja. A legfrissebb felmérések és jelentések alapján az őszi vetések állapota általában jó és kielégítő egész Európa területén és bár voltak félelmek a kifagyás miatt, de ezek egyelőre nem tűnnek komolynak.


fotó: pixabay.com

Tőlünk keletebbre, Oroszországban és Ukrajnában is javult a helyzet, a mai előrejelzések alapján a következő esetleges hideg-hullám sem tudja érdemben károsítani a növény-állományt.

A leginkább kérdéses terület továbbra is a déli félteke, ezen belül is elsősorban a dél-afrikai kukorica sínyli meg a nagyon száraz, meleg időt és emiatt az ország jelentős importra fog szorulni. Az elmúlt néhány évben jelentős exportőri szerepet is betöltő országnak ez jelentős visszalépés és nem biztos, hogy ezt az évet egyszerűen és egy-két szezonon belül ellensúlyozni lehet majd.

A piacok ezeknek megfelelően továbbra is gyengék és napról-napra versenyfutás van a potenciális üzletekért. Az üzletek létrejöttét bonyolítja a nemzetközi porondon, hogy az EURO és az USA Dollár közötti árfolyam is jelentősen változott az elmúlt héten és emiatt az USD-ban jegyzett árak EURO-ban egyre „kevesebbet” érnek, ami stabil, az a 182,- USD/to körüli ár, de ha ezt EUR-ban kell számolni, már nem mindegy, hogy 167 vagy 165 EUR-t lehet kapni egy tonna áruért…
A piaci mozgásokhoz hozzájárul az is, hogy több exportőr országban a helyi valuta leértékelődése továbbra is a kínálat erősödését eredményezi, így nincs is ok arra, hogy a kereslet növelje az árait.

Voltak ennél cifrább események is, melyek közül talán a legnagyobb visszhangot az egyiptomi hatóságok döntései kapták. Első körben az egyik megérkezett hajónyi francia árut nem engedték kirakni, mondván az anyarozs fertőzöttség esetében nulla toleranciát alkalmaznak – az érvénye szabvány ellenére is. Erre olyan nagy lett a felháborodás, hogy a következő tenderen nem is volt ajánlattevő, mert ami betarthatatlan, azt nem vállalta senki. Ennek persze megint az volt a következménye, hogy a búza jegyzések csak nem tudtak megmozdulni felfelé. Mára viszont – nem utolsó sorban valószínűleg a tender eredményeként- megszületett a döntés a korábbi szabályok elfogadásáról és újra 0,05% lett a tűréshatár.

A nemzetközi jegyzéseket mutatja a már szokott ábra a barchart.com alapján: 2016.márcusi határidőre az elmúlt 9 hónapban került a párizsi MATIF jegyzése feltüntetésre EUR/to-ban. Fekete vonal jelzi a búza, a zöld a kukorica elszámoló-árainak mozgását. A jegyzések franciaországi átvevő pontokon érvényesek, úgyhogy nem szabad egy-az-egyben átszámolni, de sajnos a vonalak iránya határozott…

Hazai vizeinkre térve azzal kezdeném, amit már fentebb említettem, csak más irányból és más hatással. Tekintettel arra, hogy a magyar áru értékesítése döntő részben EUR-ban történik, az árfolyam változások hatása alól mi sem vonhatjuk ki magunkat. Ez a héten sajnos nem segítette a jobb és Forintban kifejezett árak elérését – a Forint erősödése az EUR-val szemben alacsonyabb árbevételt eredményez, mint néhány nappal ezelőtt számoltuk. Az általános ármozgás tendenciáját ez erősíti, emiatt az értékesítési lehetőségek kihasználása egyre több áldozattal jár. Nem egyedi példa, hogy míg korábban a kukoricáért elérhető 145,-EUR/to-s ár még 45.600,-Ft/to-s árat eredményezett vagonba rakva, addigra ez ma már közel 800,Ft/to-val kevesebbet ér csak. Ha még a költségeket is nézzük, a termelői telephelyi ár egyre közelebb kerül a 43.000,-Ft/to-s szinthez. Mutatja ezt a Budapesti Értéktőzsde Áruszekciója is, ott is jelentős csökkenés következett be az elmúlt egy hónap folyamán, 47.500,Ft/to-s szintről került a jegyzés a 45.000,-Ft/to alá.

Hogy mit hozhat a következő egy-két hét az továbbra is nehéz kérdés, főként azért, mert már olyan szinteken mozognak az árak, amelyek még a 2008-as válság illetve a 2010-es nagy termés-kiesés előtt regisztrált szintekhez közelítenek. A nem-agráros elemzők erre azt mondhatják, ne csodálkozzunk, hiszen a kőolaj árának zuhanása indított el mindent, amíg az nem változik, addig nálunk is csak egy eredményezhet áremelkedést és ez a kedvezőtlen időjárás.

Részemről nem valószínű, hogy ezt választanám, mert ha nincs termés akkor hiába van magasabb ár, nem tudjuk realizálni. A normális termés esetében viszont lehet számítani a költségek fedezésére, igaz jóval kevesebb eredménnyel lehet csak gazdálkodni.
 

agrotrend.hu / Bidló Gábor

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.