2021.10.20., szerda , Vendel

Árutőzsde

2016. április 01. péntek • 12:19

Gabonapiac: már megint Amerika mozgatja a szálakat

Európai idő szerint késő délután megjelent a régóta várt becslés az Egyesült Államok-beli termelők tavaszi vetési szándékairól.


fotó: 123rf

Hozott is az adat jó nagy meglepetést, ugyanis a várható kukorica vetésterületet az ottani minisztérium a 2015. évinél 6 %-kal magasabbra várja és ez a növekedés több, mint a duplája annak, mint amit az elemzők, szakértők előzetesen vártak. Az idei vetésterület az elmúlt 50 év legnagyobb területe lehet és ennek egyértelműen azt nevezték meg okként, hogy a kukorica vetése még mindig jobban megéri, mint a tavasz-búzáé vagy a szójáé.

A növekedés mértékét jelzi, hogy a 2015. évi vetésterülethez képest annyit nőtt, mint a teljes magyar kukorica termőterület kétszerese... 2015-ben mintegy 35,6 M ha volt a kukorica vetésterülete és az előzetes várakozások már ezt is meghaladták közel 1 M ha-ral, de a mai adat ennek a kétszeresét mutatja.

A tavaszi búza vetésterülete csökkent jelentős mértékben, az elemzői várakozások a 2015-ös területtel közel megegyező adatokkal számoltak, de végül a minisztérium adata közel 15 %-os csökkenést mutat az elöző évihez képest. A teljes Egyesült Államok-beli búza terület kb. negyede a tavaszi vetés így ez a csökkenés az árakban is jelentkezni fog, legalább olyan formában, hogy nem folytatódik a búza jegyzésének csökkenése.
Az alábbi ábra is mutatja, hogy mekkora változást hozott a friss előrejelzés, a fekete vonallal jelzett búza jegyzés tartottsága és szintje abban a sávban mozog, ahova a hivatalos elemzés már korábban is várta a búza árát. 

A kukorica jegyzése eddig inkább a várt árszint felső részén mozgott, a friss hír azonban jelentős csökkenést eredményezett a délutáni kereskedés folyamán és várhatóan ez a tendencia át fog terjedni Európára is. (A szokásostól eltérően most nem az európai jegyzések alakulását tüntettem fel, hanem a hírhez kapcsolódó és a Chicago-i tőzsdén jegyzett árak alakulását cent/bushel-ben.)

Ránk nézve ezek a hírek várhatóan a nemzetközi piacok jegyzéseinek lanyhulását hozhatják, egyelőre még az elemzések találgatnak, de a pénteki tőzsdenap már mutatni fogja, hogy vélekednek a főbb szereplői a piacnak.

Az olajosmagvak közül a szójabab vetésterületére vonatkozóan is jelentős volt a várakozás, végül azonban ott nem született olyan meglepetés, mint a kukoricánál illetve másik irányban a búzánál. A szója terület közel maradt ez előző évihez, gyakorlatilag nem változott és a várakozásokkal szemben a közölt adatok annyiban térnek csak el, hogy míg az elemzők enyhe növekedést vártak, addig az USDA minimálisan csökkentette a várható vetésterületet.

Áttérve hazai dolgainkra az elmúlt néhány napban volt egy kis élénkülés a búza eladói oldalán, többen is igyekeznek piacot találni terményüknek. Sajnálatos módon azonban a gyenge malmi (euro) kategória és a malmi kategória között nincs érdemi árkülönbség a vevői érdeklődés oldalán így továbbra is nehéz megtalálni a megfelelő vevőt.

Kukorica fronton is megjelent újabb érdeklődés az export piacokon elérhető árak feletti szinten, egyelőre még nem tiszta hova is szánják ezeket a tételeket, de valószínű, hogy belföldi ellátásra kerülhet. Ez a kereslet a budapesti tőzsde májusi jegyzés árszintjét is erősítette, a hónap elejei mélyponthoz képest mintegy 2.000,-FT/to-val lett magasabb a jegyzés. Ezzel párhuzamosan ugyanis nem emelkedett az exportpiacok elérhető ár, így nem valószínű, hogy egy jelentősebb dunai export kilátása mozgatta meg a vevők kedvét...

Az exportpiaci árak, amelyek dunai szállítással elérhetőek lennének ugyanis 150,-EUR/to körül vannak és 10,-EUR/to-ból –ha jól tudom- nem lehet uszálybarakni, levinni és átrakni nagy hajóba a kukoricát. Ha meg észak felé nézem, akkor is csak látszólag jobb a helyzet, mert a jegyzés 155,-EUR/to körül van, de a fuvar oda sem fér bele.

Ami a mostani vételi indikációkat szinte egységes jelzi, az a 140,-EUR/to körüli szint, de vagy vagonba rakva vagy uszályba rakva. A friss és nem amerikai hírek között sincs túl sok, ami a tendencia fordulását vetítené előre, úgy látom,  továbbra is a tartott árszintek lesznek jellemzőek.

 

agrotrend.hu / Bidló Gábor

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.