2021.10.20., szerda , Vendel

Árutőzsde

2015. november 12. csütörtök • 08:26

Gabonapiac: újabb becslés, változtat a hangulaton?

Minden hónap 10-e körüli időpont érdekes nap szokott lenni a nemzetközi terménykereskedelemben dolgozók számára: ekörül jelenik meg általában az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) becslése a világ termény-termeléséről, felhasználásáról és kereskedelméről.


fotó: 123rf

Van amikor izgalmasabb ez az adatsor, van amikor nem sok újdonságot hoz, de egy minden esetben igaz: nem lehet figyelmen kívül hagyni. Tegnap is így volt és annak ellenére, hogy nem igazán tudományos az adatok alábbi ábrázolása, mégiscsak ez a látványosabb és a magyarázat szembeötlőbb.

Kezdem a búzával: jószerivel nem történt semmi új, a legfontosabb exportőrök várható termés-mennyisége a korábban várthoz képest mérsékelten emelkedett. A grafikon ábrázolását követő logika már többet mutat: az EU28, Argentína, Ausztrália, Kanada és a fekete-tengeri térséget meghatározó orosz és ukrán termés mennyisége a szeptemberi előrejelzés 303,63 millió tonnájáról 307,27 millió tonnára nőtt. A tavalyi szezonhoz képest és az 2013/14-es képest is ez TÖBB. Tehát nőt a termelés. 
A felhasználás eközben a 2013/14-es szezon 698,65 M tonnás szintjéről ugyan 717,37 tonnára emelkedett, de az ábrán látványos, hogy folyamatosan nő a rendelkezésre álló átmenő készlet és ma már 227,3 M tonnával számol a becslés a korábbi 193,62 M tonnával szemben.

Ezeket az adatokat igyekeztem úgy ábrázolni, hogy a korábbi évek adatai és az idei szeptemberi becslés illetve a mostani becslés adatai is egymás mellé kerüljenek.

A kukorica esetében érdekesebb helyzet alakult ki, a szeptemberi várakozás még a keresleti többletet mutatott, ami mára eltűnt és ismét a termelés lesz a nagyobb.

A számokban a termelési adatok változása nem is okozott nagy meglepetést, mivel már szeptemberben is 978,1 M tonna volt a várt összes termése a világ kukorica termelőinek, míg most ennél alig 3,2 M tonnával kevesebb csak a szám. A felhasználás sem változott jelentősen, az most 3,5 M tonnával elmarad a termeléstől és 971,16 M tonnára várják. Ez szeptemberben még 985,62 M tonna volt és itt viszont már jelentősebb a csökkenés és ez okozza a zárókészlet szintek emelkedését 189,69 M tonnáról 211,91 M tonnára. Ez is látványos különbséget mutat és az előző évekhez képest is állítom, hogy nyugalmas a helyzet.

Nem igazán szokott előtérbe kerülni az alábbi ábra, de hogy mennyire kiegyensúlyozott illetve „biztonságos” a kereslet-kínálati helyzet, azt jól tükrözi a zárókészlet és a felhasználás aránya. Ebből az információból is az szűrhető le, hogy nincs különösebb gond, az ellátás biztonsága továbbra is megoldott.

Ezek a fenti adatok mind az vetítik előre, hogy a szezon folyamán nem igazán van ok arra, hogy a világpiacon számottevő áremelkedés jöjjön.

És itthon? Mi várható, melyek a befolyásoló tényezők?

Alapvetően továbbra is az a véleményem, hogy a búza csökkenő vetésterülete mellett sem kell arra számítani, hogy az export lehetőségeket nem lehet majd kihasználni. A hosszabb távú adatok és az eddigi vetési lehetőségek, a mostani kedvező időjárás alapján változatlanul mintegy 2 M tonna export árualap rendelkezésre állhat majd. A jelenlegi kínálati helyzetet is inkább az jellemzi, hogy van elég és jó minőségű búza és a termelőktől és a kereskedőktől hallott információk alapján a még raktárban lévő áru minősége emelkedik, úgy tűnik, mintha a gyengébb 11 – 11,5 % fehérjetartalmú búzákat már „kisöpörték” volna.
A kukorica betakarítása is halad mostmár a normális rend szerint és a héten szerintem be is tud fejeződni. Az eheti hétfői adatok alapján már 87%-nál tartott a betakarítás és én örömtelinek tartom, hogy az átlaghozamok is emelkedtek valamelyest és a korábban általam várt 5,5 to/ha országos átlaggal szemben a mostani számok 5,7 to/ha értéket adnak.

A 2014/2015-ös szezon export adatai már rendelkezésre állnak június végéig a Gabonaszövetségen keresztül megkapott információk alapján és ez a kukorica esetében jelenti csak, hogy a kukoricánál általam (is) szívesebben használt október-szeptemberi szezon figyelembevételekor kell még becslést alkalmazni. Remélem nem tévedek sokat és nem lesz megtévesztő az alábbi diagram, de én ebből úgy látom, hogy az exportra rendelkezésre álló árualap jelenleg nagyobb, mint ami egy évvel ezelőtt volt. Itt figyelembe vettem, hogy hogyan alakult az itthoni termelés-felhasználás mérlege, mennyi volt –mennyi lehetett- a szezon elejei nyitó készlet. Lehet, mások másként vélekednek, de ezek a számok befolyásolják véleményemet és az a feladatom, hogy ezt osszam meg Önökkel.

Hát ezért vagyok ’bearish’ (magyarul ’mackós’), ezért várom azt, hogy nem tarthat sokáig, hogy az itthoni belső árszintek nem alkalmazkodnak a nemzetközi kereskedelemben elérhető árszintekhez és vannak, akik továbbra is arra várnak, hogy majd a tavasz meghozza az áremelkedést. 

agrotrend.hu / Bidló Gábor

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.