2021.10.23., szombat , Gyöngyi

Árutőzsde

2015. november 26. csütörtök • 09:25

Gabonapiaci elemzés: lassan már tényleg dönteni kell

Még mindig a várakozás és kevés döntés jellemzi a nemzetközi és a hazai piacokat is és ez azt eredményezheti, hogy az értékesítendő termények egyre jobban halmozódnak és rövidül az az időtartam, amikor majd végül szerződni lehet, és amíg majd el kell szállítani a terményt. Ennek egyenes következménye, hogy a kínálat lehetséges növekedése a vevők pozícióját erősíti, ami a legtöbb esetben az árak csökkenésének irányába hat.

Természetesen vannak, akiknek a folyamatos ellátás biztosítása miatt kiszámíthatóbb a tevékenysége, de egy bizonyos mértéken belül mindenki tudja pozicionálni magát. Ezt láthattuk a héten a „szokásos” egyiptomi búza vásárlásnál is. Tipikus példája annak, hogy a különböző tényezők együttes mozgása végső soron hogyan eredményezi az árak csökkenését. Történt ugyanis, hogy az elmúlt hetekben lassan emelkedő búza árakról számoltunk be a Fekete-tenger térségéből és már 200,-USD/to fölötti jegyzésekkel találkozhattunk. Ezen azonban már nem volt érdemi vételi érdeklődés. Ezzel párhuzamosan a nemzetközi hajózásban is lanyhulás jellemző és itt is csökkentek a jegyzések. Egyiptom, mint a világ egyik legfontosabb vevője folyamatosan tenderezteti a világ kereskedőit és ennek mutatkozott meg az eredménye – a legutóbbi vételhez képest közel 5 USD/to-val alacsonyabb áron kötötte le a vásárolni kívánt mennyiség. Ebben szerepet játszott mind a búza induló kikötői árának csökkenése, mind az, hogy a korábban jellemző fuvardíjak akár 20%-kal is alacsonyabbak lettel.

Így került képbe ismételten az európai áru is és lehetett rögzíteni az információt, miszerint az elöző hetek pangása után végre megint jelentős, 120ezer tonnás eladás jött létre francia árura. A vétel másik fele részben romániai, részben orosz származású. Az eladási lehetőségben már szerepet kapott az amerikai dollár és az euró árfolyamában bekövetkezett elmozdulás is.

Mindez a jegyzésekben is tükröződik,  a nemzetközi árszintek továbbra is inkább a lanyhulás irányába mutatnak, még ha a szokásos párizsi tőzsdei jegyzéseket feltüntető grafikonon a legutolsó jegyzés valamivel magasabb is volt a búza esetében, mint az azt megelőző. Fontosabbnak vélem, hogy mindemellett a hírek inkább pozitívak és emiatt nem látok olyan tényezőt, ami az árak emelkedése irányában hathatnának – legalábbis ebben a szezonban.

Remélem, már megszokottá vált Önöknek is, hogy az ábra másik vonala (ezen az ábrán zölddel jelölve), a kukorica jegyzése, szintén a fő európai tőzsde jegyzése alapján. Itt egyelőre nem látszik, hogy felfelé el tudnánk indulni és itt is a tengeri fuvarozásban bekövetkezett díj-csökkenés az egyik ok. A főbb termelő és exportáló országok induló kikötői ára nem csökkent számottevő mértékben, nagyjából a korábbi szinteken stabilizálódtak, de az érkezési paritáson ennél a terménynél is összességében ez csökkenést eredményezhet.

Éppen emiatt kellene a magyar termelőknek is alaposabban végiggondolni, hogy meddig várnak még az értékesítéssel, mikor látják be, hogy az eladói árelképzeléseken változtatni kell. A budapesti tőzsde jegyzései mutatják, hogy elmúlt az októberi pánik, de ezen az árszinten még nem vagyunk versenyképesek, ha ezt az árszintet termelői eladói raktár alapon vesszük figyelembe. Már sokszor elhangzott, hogy a budapesti jegyzések a kikötőbe beszállítva értendőek, de mintha sokan úgy gondolnák, hogy az nem kerül semmibe. . .

Pedig elég jelentős költséget jelent ez, egy átlagos fuvartávolsággal számolva is legalább 1500-2000 Ft/to és ehhez hasonló nagyságrendű költség merül fel akkor is, ha vagonos szállítással kerül az áru végső értékesítésre.

Az ábrán a BÉT búza jegyzését is feltüntettem, de azt nem vehetjük komolyan figyelembe. Sajnálatos módon forgalom már szinte hónapok óta nem jellemző, az egy-egy ajánlat alig kap ellenajánlatot. Most is a reális árszint valahol a 47500,- - 48500,- Ft/to között van, a vevői oldal ajánlatai is általában eddig a szintig jelennek meg.

Végezetül a továbbiakat illetően az a véleményem, hogy a búza esetében a némileg csökkent búza vetésterület és a nemzetközi vetélytársak területein is jellemző állapotok alapján a következő évben már elmozdulhatunk a jelenlegi mélypont közeléből.

A kukorica esetében is az a véleményem, hogy a mélypont közelében vagyunk, de a logisztikai lehetőségek miatt nem minden mennyiség kerülhet biztonsággal előre-eladásra és így a későbbi értékesítések esetében már azok diktálhatnak ismételten, akik rendelkeznek a szállítási adottságokkal.

A betakarítás immár bizonyossággal befejeződött, ahol esetleg vannak még kint maradt tételek, már nem fogják az eredményeket érdemben befolyásolni. Így megerősítést nyert, hogy a kukorica termése elérte a 6,3 millió tonnát, ami mintegy 2 millió tonna exportálandó árualapot jelent. Az átmenő készletekkel együtt ez ismételten legalább akkora mennyiséget jelent, mint amit a 2014/15-ös szezon folyamán exportáltunk.

agrotrend.hu / Bidló Gábor

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.