2021.10.27., szerda , Szabina

Árutőzsde

2017. március 19. vasárnap • 19:57

Győzött a kereslet – nem csökkentek tovább a kilátástalan árak

Egy héttel ezelőtt eléggé kilátástalannak tűnt a helyzet, de ezen a héten győztek a vásárlók és megállították az árcsökkenést – legalábbis a gabonaféléknél.

Minden elemzés azt támasztotta alá, hogy a csökkenés mértéke akár jelentős is lehet, főként azt követően, hogy a jegyzések több, korábban erős támaszt jelentő szintet is áttörtek és a technikai elemzések alapján „nem volt alja” a piacnak. A technikai elemzések egyik sajátossága, hogy nem csak rövid távon nézi az árak alakulását, hanem akár 5 -20 éves távon is, és ez tud meglepetést okozni a rövidebb időtávban gondolkodóknak.

Most nem ez történt, az árak esése elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy több nagy volumenű üzlet jöjjön megint létre.

Elsőként Egyiptom jelentkezett be és korábbi vélekedésemtől eltérően ez azt is jelentette, hogy még mindig nem fejeződtek be a vételei. A mostani 420 ezer tonnás vétellel már közel 1 millió tonnával vett több búzát, mint tavaly. Az árakban itt sem következett be nagy újdonság, a legutóbbi 205-210 USD/to közötti leszállított áron kötötték le a tételeket.

A hét második felében Algéria vett jelentős mennyiséget és itt már szerepet kapott az USA-ból vett tétel is, a javító minőségi csoportba tartozó keménybúzából is vásároltak 120 ezer tonnát. Ez adott némi optimizmusra okot az Egyesült Államokban is – kezd versenyképes lenni az ottani áru az észak-afrikai versenypiacokon is.

Heti diagrammunk is ezt mutatja:

ide-oda ingadozással, de kicsit stabilizálódott a helyzet.

Látszik azonban az is, eléggé szűk, néhány EUR/to-s sávon belüli mozgásról van csak szó.

A barchart.com ábrájának alján a napi forgalmi adatokat láthatjuk, amelyek szintén arra utalnak – bizonytalan még a piac, nem tud dönteni lefele vagy felfele van nagyobb esély, ezért inkább kivár.

A kukorica helyzete is kiegyensúlyozott és a héten ott is az útkeresés volt a jellemző, nem csökkentek tovább az árak, stabilizálódott a jegyzés mind Európában, mind  Chicagoban.

Az olajosmagvakra azonban ez a tendencia nem ragadt át, a repce jegyzése jelentősen csökkent

és az új termés is már erősen csökkenő pályára állt.

A két fő termékünk áralakulása alapján még mindig inkább a lanyhulás irányába megyünk és továbbra sem látható olyan előrejelzés, ami az árakat tartósan emelni tudná. Beszédes az elmúlt hónapok mozgása az új termésű búza és kukorica jegyzésénél, ez a néhány hónap december elejétől nem ad okot arra, hogy a következő szezon árai itthon vagy a világpiacon megváltoznának.

Alábbiakban a MATIF búza és kukorica jegyzését tettük egymás mellé, kicsit keverednek a színek, de talán a lényeget mutatja: együtt mozog a két termény ára:

agrotrend.hu / BG.

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.