2021.10.20., szerda , Vendel

Árutőzsde

2017. március 05. vasárnap • 20:00

Hirtelen fordulatokkal telt a hét

Megérkezett az első állásfoglalás az új amerikai kormányzattól és ez jól megbolygatta a piacokat.

Az amerikai elnökválasztást követően még nem volt olyan hír, ami irányt mutatott volna, hogy mit is akar a Trump-kormányzat, ezért volt jelentősége a február utolsó napjaiban tett bejelentésnek. A februári lassú áremelkedés már-már kifulladt és kezdődtek a korrekciós mozgások, mikor Trump elnök egy rendezvényen a bioetanol és a biodízel további támogatásáról biztosította a szervező szövetséget. Ez a hír megerősítette, hogy nem csak az ipari vonalon, de a mezőgazdasági termék-előállítás szélesebb értelemben vett területén is éreztetni akarja az új vezetés, hogy a hazai termékeket előnyben részesíti. Nem volt véletlen a bejelentés időzítése sem, az elmúlt hetekben megjelent előrejelzések alapján a termelői kedv erősen negatívvá vált, az árak alacsony szintje és a várható jó termés a déli féltekén változatlanul nyomta a piacokat.

A tőzsdéken a bejelentéssel egyidejűleg folytatódott a pénzügyi alapok vételi tevékenysége és ennek eredményeként következett be az erősödés február utolsó teljes hetében. Az utolsó napok viszont már kezdtek ismételten az eladási irányba elmozdulni, így a jegyzések emelkedése megtorpant, a hangulat inkább a korábbi vételek eladásával realizálható nyereség számbavétele irányába mozdult el.

Európában a hét fő eseménye volt, hogy Egyiptom a mostani szezonban először vásárolt francia búzát és ez általános örömöt okozott, a tőzsdei jegyzések azonnal meg is ugrottak. Az óvatosabbak azonban rámutattak arra is, hogy lehet, hogy ez volt az egyik utolsó vétel, hiszen Egyiptom ebben a szezonban már több mint 5 millió tonna búzát kötött le, szemben a tavalyi 4,2 millió tonnával. A hét első felében a hír erősítette a piacokat, a párizsi búza jegyzése (a barchart.com diagrammján a fekete vonallal jelöltem) ennek köszönhetően érte el a maximumát.

A vétel jelentőségét mutatja, hogy ezzel az áprilisi szállítással az egyiptomi hatóságok mindösszesen több, mint 1 millió tonna búzát vettek meg az elmúlt két tenderen, beárazva ezzel a következő hónapok fizikai piacát is. Az árszint egyébként itt is emelkedett, kb. 5-7 USD/to-val voltak magasabbak az induló árak, mint januárban. A francia eladást is az tette lehetővé, hogy a vételi oldal mellett az eladói is „akarta” az üzletet és korábbi ajánlatához képest alacsonyabb árat kért. Az eladások legnagyobb részét Oroszország fogja teljesíteni, a mi közvetlen lehetőségeinket a romániai berakással eladott kb. 120 ezer tonnás mennyiség befolyásolja.

Az itthoni búzapiac is megérzett már valamit ebből. Az elmúlt napokban

lassan, de tovább emelkedtek az árak,

a logisztikai akadályok a vasúti szállítások előtt kisebbek, mint a dunaiak, így ismételten a keleti régiók kerültek előnyösebb helyzetbe. A közel 200 USD/to-s eladási ár alapján az árszintek a jó malmi búza esetében a 46.000,-Ft/to körüli szinten stabilizálódhatnak, amennyiben ténylegesen lesz vasúti szállítási kapacitás Románia irányába.

A másik irányból érkező kereslet ennél lényegesen alacsonyabb, az olasz piac árai nem emelkedtek, sőt a legjobb minőségre szóló jegyzések némileg csökkentek is a legutóbbi tőzsdenapokon.

Ahogy a fenti ábrán is látszik, a kukorica együtt mozgott a búzával és ez ismételten igaz volt itthon is – a kereslet megjelenése rögtön áremelkedést váltott ki, illetve a vevő döntése alapján átmenetileg jelentősen piacfelettivé vált az árszint. A lehetőség itt is átmeneti volt, a hét végére már ismételten a korábbi árszintek váltak jellemzővé. Az igazi árszintet nehéz követni, sajnos a budapesti tőzsdén ritkán van üzletkötés, így csak a párizsi jegyzést lehet figyelni, hogyan alakul. A jegyzések alapján továbbra is jellemző a 30 EUR/to körüli alacsonyabb itthoni ár, amit a fuvarköltségek figyelembevétele indokol. A célpiacainkon a nagyobb jegyzésekhez kell igazodni,

nem vagyunk piacvezető szerepben,

még akkor sem, ha egyébként a rendelkezésünkre álló többlet alapján jogos lenne ez.

Az egyéb termékeknél is kezd előtérbe kerülni az új terméssel kapcsolatos várakozás és ez a következő időszakban inkább az áremelkedések ellen hat. Úgy látszik, a következő év sem lesz hiányában a kínálatnak, a mostani hírek alapján ismételten a termelés többlete várható.

Végül, de nem elfelejtve, az olajosmagvak áralakulásánál is bekövetkezett a korrekció, immár második hónapja a tartott árszint jellemző, megállt az emelkedés és nincs is különösebb indoka, hogy újrakezdődjön. Az olajosmag-komplexum is profitált az amerikai bejelentésből, itt is meglódultak a jegyzések, de aztán jött a kijózanodás és a csökkenés. A tartott tendencia azonban azt is jelenti, hogy még nem késő az új termésre vonatkozó árakon elgondolkozni,

az árak könnyebben mennek lefelé, mint felfelé,

főként, ha ez egyes termékeket néhányan túlértékeltnek tartják és ez a vélekedés általánossá válik.

Várják a piacok a tavaszi híreket, a déli félteke betakarítási adatait és ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy „időjárás” vagy „pánik” piac alakul ki, de most úgy vélem, erre jelenleg nincs esély.

agrotrend.hu / BG

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.